POGLEDAJTE IZGLED JEDNOG OD SIMBOLA HRVATSKE Hrvatske ceste objavile 3D prikaz Pelješkog mosta i pristupnih cesta

Vrijeme:1 min, 3 sec

Prošla je gotovo godinu dana od početka izgradnje Pelješkog mosta, koji bi trebao biti završen do sredine 2021. Hrvatske ceste objavile su promotivni film u kojem po prvi put gledatelji mogu vidjeti 3D simulaciju mosta “Pelješac” i pristupnih cesta u ukupnoj dužini od 32 kilometra od Komarne do čvora Doli, piše Hrvatski Medijski Servis.

Izgradnjom Pelješkog mosta, koji će biti jedan od simbola Hrvatske, konačno će biti povezan sjever s jugom Hrvatske, ali kako je Hrvatska članica Eu i teritorij Europske unije, koja financira izgradnju mosta s 85 posto sredstava, dok 15 novca osigurava RH.

Prometnu plohu mosta čine dva kolnika od koji svaki ima kolovoznu traku širine 3,5 metara i zaustavnu traku širine 2,5 metara. Predviđene su i dvije rubne trake širine pola metra, a tu je i sigurnosna i vjetrozaštitna ograda. Ukupna širina mosta je 22,5 metara.

Visina pilona je 40 metara, a postignuta je puna simetrija mosta. Najduži piloni dugi su 128 metara i izrađuju se u tvornicama u Kini te ih kontroliraju hrvatski inžinjeri.

Kako je tlo prekriveno glinenim naslagama bilo je potrebno predvidjeti čvrste temelje koji će prodrijeti sve do čvrste stijene ispod naslaga, navode iz Hrvatskih cesta.

Ostale detalje o Pelješkom mostu pogledajte u promotivnom filmu.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori