BRČKO: Obilježena obljetnica osnutka Pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko

Vrijeme:1 min, 27 sec

U Brčkom je u nedjelju završena manifestacija povodom 27. obljetnice osnutka 108. Pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko.  Nakon seminara patera Mije Nikića i doktorice Marine Jurčić, u subotu je u Napretkovom domu organizirana i svečana akademija. 

Predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a Brčko, te udruga iz susjednih bh. gradova i R Hrvatske, kao i predstavnici zakonodavne i izvršne lokalne vlasti, Oružanih snaga BiH, HKD “Napredak” i Katoličke crkve Brčko distrikta, uz prisustvo brojnih branitelja i građana, molitvom i polaganjem cvijeća odali su počast svim palim braniteljima na spomen obilježju Brigade u centru grada.

Nakon toga u Napretkovom domu upriličena je svečana akademija, na kojoj se između ostalih obratio ratni general i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

“108. Pješačke HVO Brigada bila je pobjednička brigada i do zadnjeg dana rata očuvala je i osigurala konstitutivnost Hrvata kako u BiH, tako i jednakopravnost u Brčko distriktu. Uistinu, ponosan sam!”, poručio je Filipović.

Branitelj, koji je u ratu tri puta ranjen, Anto Jerković, ujedno i predsjednik brčanske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO, kaže da veterani danas teško žive.

“Oko 35 ljudi godišnje nam umire, a jedan dio odlazi u inozemstvo. Neki imaju primanja, ali najmanje 60 posto njih nema dobru egzistenciju i budućnost”, rekao je Jerković.

Prisutnima se obratio i dogradonačelnik Distrikta i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Anto Domić, podsjetivši na djelovanje ove brigade, koja se uspjela suprotstaviti agresiji, te spasila najveći dio hrvatskoga prostora u Općini Brčko.

“108. HVO Pješačka brigada postavila je temelj naših današnjih prava u Brčkom. Bez nje, Distrikt  sigurno ne bi izgledao kao što izgleda danas, kao što ni Hrvati, koji žive ovdje, ne bi mogli izboriti svoj legitimitet”, rekao je Domić.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)