BOŠKOVIĆ: Protivimo se gradnji migracijskog centra u Bihaću na području gdje žive Hrvati

Vrijeme:2 min, 2 sec

Dio jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta protekao je u replikama nakon što je Mladen Bošković (koalicija stranaka HNS-a predvođena HDZ-om BiH), pozivajući se na javljanje stanovnika s terena, problematizirao namjeru da centar za zbrinjavanje migranata bude građen na području izvan urbanog dijela Bihaća naseljenom većinom katoličkim – hrvatskim življem.

Uslijedile su diskusije i replike Boškoviću da politizira osnovnu temu sjednice skrećući je bespotrebno na etnički kolosijek, na što je on kazao kako mu to nije bila namjera već da ga zanimaju životni problemi i brige stanovnika na području na kojem, prema najavama, treba graditi takav centar.

Hoće li migranti okupirati Hrvate?

Budući da je na sjednici, u prethodnim diskusijama, kao ilustracija o težini migrantske krize u Unsko-sanskoj županiji, rečeno i da su migranti ‘okupirali Bihać’, Bošković je u jednom trenutku problematizirao – ne znači li, analogno, da će u slučaju izgradnje centra na navedenom području, migranti okupirati domicilne Hrvate.

– Bihać se želi riješiti imigracijskih centara, ako sam dobro razumio. Želi napraviti centar izvan Bihaća. Koje je to područje i tko tu živi? Dobili smo dopis od ljudi iz toga područja, koje uglavnom naseljavaju Hrvati, oni koji su još ostali u USŽ. Oni ne mogu utjecati na gradsku ni županijsku vlast da se čuje njihov glas, Ovo je njihov glas, preko glasa zastupnika HDZ-a – HNS-a, da se vodi računa da migracijski centar ne dođe na prostor gdje žive Hrvati katolici. Mi to nećemo prihvatiti, snažno ćemo se suprotstaviti, kako to dopuštaju Ustav i zakoni. Ukoliko je to točno. Odmah ćemo imati još jedan problem više – rekao je Bošković.

Pojedini članovi Zastupničkog doma su na to negodovali i njegov istup nazvali bespotrebnim ‘prebrojavanjem krvnih zrnaca’ te su tražili da se diskusija vrati na osnovnu svrhu sjednice.

Nakon izvjesnog vremena, prestale su diskusije ove vrste.

Zaključci ZD PFBIH

Podsjetimo uz osudu govora mržnje prema migrantima Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas zaključke prema kojima se od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH traži da se u suradnji sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH dodatno angažiraju u zaštiti državne granice.

Zastupnički dom zahtijeva da Vlada FBiH iz tekućeg granta izdvoji četiri milijuna KM za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog sigurnosnog stanja u Unsko-sanskoj županiji.

Od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH traži se i izmjenu odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što mogu zatražiti azil u Bosni i Hercegovini.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)