Sutra predstavljanje knjiga fra Ante Marića

0

U sklopu Mostarskog proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske u Mostaru, u utorak, 14. svibnja u 19 sati, u Hotelu Mostar, bit će priređeno predstavljanje knjiga dopredsjednika Matice hrvatske Mostar fra Ante Marića ‘Plaču li jeleni’ i ‘Tako je dobro s tobom križ nositi’.

U predstavljanju će sudjelovati fra Gabriel Mioč, Dragan Marijanović, Gojko Jelić, fra Stanko Mabić i fra Ante Marić.

Tekstovi razmatranja uz Put križa autora fra Ante Marića, nastali su prikupljanjem tekstova koje je autor objavio u korizmenim brojevima lista Franjinim stopama u posljednjih šest godina. Knjiga tako donosi šest različitih razmatranja za šest korizmenih tjedana.

”U svakoj fra Antinoj rečenici očituje se duboka proživljenost s mukom našega Spasitelja. Crpio ju je iz vlastitih križeva, križeva braće fratara i križeva ovoga hercegovačkog puka. Fra Antin križni put još je jedan doprinos u razvijanju ove pobožnosti koja se razvila i proširila u cijeloj Crkvi, baš zaslugom sinova svetoga Franje. Sve naše crkve su urešene lijepim umjetničkim ostvarenjima – bilo u slici ili kipu, a prisutni su i križni putevi na otvorenom. Teško je napraviti izbor najboljih ostvarenja, ali nismo tome ni težili. Ogranak Matice hrvatske u Širokome Brijegu na ovaj način želi proširiti ovu drevnu katoličku pobožnost, zahvaliti autoru na svemu što je u pisanim tragovima ostavio Hercegovini, a autorima umjetničkih djela dati prigodu da se kroz likovni izraz iskažu najdublji vjerski osjećaji, pogotovu u ovo milosno, korizmeno razdoblje godine”, napisao je Gojko Jelić.

Fra ante Marić - Matica MostarFra ante Marić - Matica Mostar

Fra ante Marić - Matica Mostar

Fra ante Marić - Matica Mostar

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara