Radio HRT – Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.5.2019.): Vladimir Jakopanec ”Requiem za Belu Nemeth”

0

 

Dvjema zbirkama poezije, dvama romanima i knjigama pripovijesti, Vladimir Jakopanec dodaje još jedan zanimljiv i napet roman – ”Requiem za Belu Nemeth”.

Portetira likove krimanalaca, doušnika, sitnih švercera, ali i liječnika i svećenika u svijetu koji naši ljudi s dugim iseljeničkim stažem, i dalje doživljavaju novim. Dinamičan roman govori o dva paralelna svijeta, u kojima vjerojatno i sam autor živi: australskom i hrvatskom.

To nije ništa neobično za mnoge koji su napustili domovinu, ali Jakopanec o iseljeničkom iskustvu piše kao nitko do sada. Britko i bez ustručavanja prikazuje svu kompleksnost života izvan matične zemlje. Poslije Melbournea roman je predstavljen i zagrebačkoj publici u Društvu hrvatskih književnika.

Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas se može podičiti bibliografijom nakladničke djelatnosti Hrvata u Australiji i na Novome Zelandu. Cilj je proširiti projekt pod nazivom Hrvatski iseljenički tisak i na ostale zemlje u kojima žive Hrvati, jer nakladnička je produkcija velika.

 

 

HRT/https://radio.hrt.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara