Prema novom Zakonu i branitelji HVO-a mogu od Hrvatske tražiti invalidske mirovine. Evo, 1999 ih je to i učinilo

0

Na mirovine pripadnika HVO-a, inače, već trošimo 251 milijun kuna

Gotovo dvije tisuće pripadnika HVO iskoristilo je mogućnost koju im pruža novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i zatražilo invalidske mirovine u Hrvatskoj, piše Novi list u svom tiskanom izdanju. Zakon je na snagu stupio s početkom ove godine, a očekuje se da će broj pripadnika HVO-a koji će se na njega pozvati rasti u sljedećim mjesecima.

Pripadnici HVO-a invalidi ili članovi obitelji pripadnika HVO-a imali su pravo na naknadu iz Hrvatske u visini razlike između mirovine koju su dobivali u BiH i one koju su dobivali u Hrvatskoj. Mogućnost da ostvare to pravo istekla je 2006. godine, ali novi zakon, koji je na snagu stupio s početkom ove godine, izjednačio je prava pripadnika HV-a i HVO-a, pa sad i branitelji iz BiH mogu dobiti invalidske mirovine.

TROŠAK OD 251 MILIJUN KUNA

Do 3. svibnja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dobio je 1999 zahtjeva pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji, doznaje Novi list. Hrvatska trenutno isplaćuje mirovine za 6.755 pripadnika HVO-a ili obitelji pripadnika HVO-a. Prosječan iznos tih mirovina je 3.097,90 kuna, a ukupni trošak je veći 251 milijun kuna.

Nove troškove vjerojatno će uzrokovati i mogućnost da hrvatski branitelji ponovo steknu status vojnog invalida. Za to im treba stupanj invalidnosti od barem 20 posto, što mogu ostvariti i raznim dijagnozama, među ostalim i onom PTSP-a. Inače, status invalida mogao se stjecati do 31. prosinca 2005. godine, ali prema novom zakonu zahtjevi za stjecanje statusa hrvatskog ratnog invalida (HRVI) mogu se ponovo podnositi po raznim osnovama.

VIŠE OD 10 TISUĆA NOVIH INVALIDA

Iz ministarstva branitelja su javili da su na vještačenje dosad poslali 10.712 zahtjeva za stjecanje statusa HRVI. To znači da je više od 10 tisuća branitelja koji dosad nisu imali status vojnih invalida to zatražilo na temelju bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u ratu. Nije poznato koliko je među njima pripadnika HVO-a, piše riječki dnevnik.

Jučer smo prenijeli vijest Novog lista kako je Hrvatska od početka 2019. godine dobila 1687 novih branitelja. Tu vrlo vjerojatno nije kraj jer su iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili kako su dobili 10.600 zahtjeva za priznavanje braniteljskog statusa. Sudeći prema posljednjim podacima iz registra branitelja prije nego što ga je ministar obrane Tomislav Medved zatvorio za javnost, Hrvatska trenutno priznaje 507.381, a izvjesno je da će taj broj rasti.

 

telegram.hr/ https://www.telegram.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara