Papa Franjo dopustio je službena hodočašća u Međugorje, tj. da ih organizira Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice, što dosad nije bilo moguće. To je, praktički, povijesni događaj za Međugorje s razine službene Crkve, od početka ukazanja prije gotovo 38 godina, jer se polako skidaju sve anateme s toga jedinstvenog fenomena u svijetu, gdje se, prema navodima vidjelaca, Blažena Djevica Marija i dandanas ukazuje, piše za Večernji list Darko Pavičić.

Vijest o papinu potezu bila je toliko važna da su je u nedjelju ujutro zajedno pročitali apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto (na talijanskom jeziku) i apostolski upravitelj župe Međugorje mons. Henryk Hoser (na hrvatskom jeziku) na jutarnjoj misi u osam sati, koju je, zbog važnosti, prenosio i Radio Mir Međugorje.

„Papa Franjo odredio je da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje, uvijek pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane Crkve, tj. da ne stvaraju na bilo koji način zabludu i dvosmislenost u doktrinarnom smislu. Isti kriterij moći će biti primijenjen na pastire svakog reda i stupnja koji žele poći u Međugorje i tamo slaviti i suslaviti na svečan način“, izrekao je na kraju mise mons. Hoser papinu odluku, kojom je, praktički, posve otvorio vrata i službenom priznanju Međugorja kao svetišta.

Kao što se vidi iz papinih riječi, on i dalje naglasak stavlja na pastoralni dio međugorskog fenomena, ne želeći ulaziti u sama ukazanja, o kojima je sud donijela posebna komisija koju je formirao još papa Benedikt XVI., a koju je vodio kardinal Camillo Ruini i koja se pozitivno izjasnila o prvih sedam, tj. deset dana međugorskih ukazanja i koja bi, najvjerojatnije, Sveta Stolica mogla priznati upravo prema nalazima Ruinijeve komisije, odnosno, nastaviti proučavati ona nakon njih, kako je zaključila komisija.

Natkrivanje oltara Sasvim je izvjesno da je na ovu odluku utjecao dosadašnji rad papina čovjeka za Međugorje, mons. Henryka Hosera, koji je preuzeo upravljanje međugorskom župom i došao kako bi poboljšao pastoral u Međugorju, gdje je najavio natkrivanje otvorenog oltarskog prostora, gradnju kapelice klanjanja, dovođenje stalnih svećenika za pastoral najbrojnijih nacija koje dolaze u Međugorje… Sve to govori da se radi o najozbiljnijoj namjeri Vatikana da službeno prizna Međugorje.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.