Zoran Čapalija – Čaplja: Mala zemlja u vrtlogu velikih apsurda

Vrijeme:6 min, 15 sec

 

 

Pitati vuka kakvi su kozlići

Ima li što u svezi s nama a da nije trivijalno ili apsurdno. Sve više mi se čini kako nema. Analizu započnimo izjavom pape Franje o proglašenju svetim bl. kardinala Alojzija Stepinca. Nakon što je usuglašen stav vatikanske komisije o proglašenju svetim bl. Alojzija Stepinca papi Franji se odjednom nameću neke „nedoumice“ i o tome želi upitati Srpsku pravoslavnu crkvu. Zamislite, papa želi pitati autokefalnu crkvu države koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, crkvu čiji su svećenici blagoslovili tenkove koji su kretali u napad na Hrvatsku. Usput rečeno Srbija je rehabilitirala četničkog vojvodu Dražu Mihailovića kojeg svećenici Srpske pravoslavne crkve slave pjevajući mu u čast četničke pjesme. Ne čini li vam se sve to skupa apsurdno kao kada bi upitali vuka kakvi su kozlići. On bi sasvim sigurno odgovorio kako su jestivi pa čak i vrlo ukusni.

Ne vjerujem da papa Franjo ne zna kako je bl. Alojzije Stepinac svoj križni put doživio radi toga što se nije htio odreći vjernosti Vatikanu i osnovati Hrvatsku katoličku crkvu, čak i kada je bio potpuno svjestan kako će ga to koštati života. Kako se papa Franjo nije sjetio o navodnim nejasnoćama upitati Židove koji su i inicirali kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca ili pak biskupe, bilo strane ili hrvatske. Poštujući papinu namjeru približavanja stavova katoličke i Srpske pravoslavne crkve što bi na ovim prostorima utjecalo na poboljšanje odnosa između katoličkih i pravoslavnih vjernika, ne mogu se oteti dojmu kako bi se to trebalo dogoditi preko kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i to pristajući na ucjenu Srpske pravoslavne crkve. Je li papa Franjo svjestan kako niti jedan sporazum  postignut ucjenom jedne od strana ne može uspjeti jer ne postoji iskrena želja one strane koja ucjenjuje. Takav sporazum je već na samom početku neodrživ. Je li to nagrada hrvatskim katolicima koji su stoljećima svoju vjernost Vatikanu i obranu Europe plaćali vlastitim životima odupirući se najezdama barbara i osmanlija (Antemurale Christianitatis)?

Za demantiranje istine pitaj kontraverzne i kradljivce

U svom izlaganju na tiskovnoj konferenciji o izjavi pape Franje vezano za proglašenje svetim kardinala Stepinca gospođa  Ruža Tomašić izrekla je samo istinu radi koje je odmah napadnuta sa svih strana, a osobito od osoba iz čijih se dosadašnjih istupa osjeti mržnja prema svemu što je hrvatsko.  Mnoge od tih osoba nikada se nisu, a najvjerojatnije nikada ni neće pomiriti s činjenicom ostvarenja moderne hrvatske države i nestankom voljene Jugoslavije.

Za komentiranje izjave gospođe Ruže Tomšić televizija N1 pozvala je u studio kontraverznog gospodina Dragu Pilsela. Zašto je gospodin Drago Pilsel kontraverzna osoba? Prema navodima iznesenim u nekim elektroničkim medijima (Dnevno.hr, petak 7, ožujka 2014. – Otvoreno pismo  – autor: Tomislav Frković ) autor teksta, koji je prijatelj gospodina Pilsela iz djetinjstva, navodi „Drago Pilsel morbidno krivotvori događaje iz svog života …“. Između ostalog navodi i činjenicu kako je gospodin Pilsel „bio aktivan u neofašističkim argentinskim organizacijama“.

U daljnjem tekstu autor navodi: „I također je istina da se, baš zbog afiniteta ovog gospodina prema nacifašističkoj ideologiji, državotvorna hrvatska zajednica iz Buenos Airesa – koja nikad nije nijekala svoju izvornu političku tradiciju nadahnutu starčevićanstvom ni svoja čvrsta protujugoslavenska, protu-velikosrpska i protukomunistička stajališta – u više navrata morala zaštiti od zlokobnih javnih pojavljivanja ove individue, koja je svojim riječima i gestama, zatrovanim ovim ideologijama koje su strane autentičnom duhu borbe hrvatskog naroda za slobodu i nezavisnost, prouzročila samo štetu“.

Navode nekih osoba kako je gospodin Pilsel u Argentini bacao molotovljeve koktele na sinagoge gospodin Pilsel demantira govoreći kako je u pripitom stanju zajedno sa svojim bratom bacao kamenje na prozore sinagoge.  Što je istina nije poznato, ali mora se priznati da je razlika između molotovljevih koktela i kamenja ogromna i vrlo ih je teško slučajno zamijeniti. Treba li se takvim osobama uopće omogućiti nastup na televiziji kao najjačem javnom mediju?  

Inače to je ustaljeni običaj nekih televizija da za komentiranje aktualnih društveno-političkih događanja pozivaju osobe koje se radi njihove prošlosti ne bi trebalo pitati baš ništa. Treba li se za tumačenje izjava drugih osoba pitati osobu koja je krala radioaparate iz osobnih automobila? Još je apsurdnije što je takva osoba saborski zastupnik i na čelu neke političke stranke, a osobito Hrvatske seljačke stranke kao jedne od najstarijih hrvatskih političkih stranaka. Nije li to tragedija apsurda?

Zombiji u Zagrebu slave svoja remek djela 

Osobe koje su 8. svibnja ove godine prodefilirale Zagrebom slaveći oslobođenje grada želio bih podsjetiti samo na nekoliko činjenica. U 10 godišnjem izvješću „UPRAVA KOS-a JNA, DESETGODIŠNJI IZVEŠTAJ BORBA PROTIV NEPRIJATELJA 1944 – 1954“ na stranici označenoj brojem 83004401628  govori se o napredovanju I. Armije od Šida prema Zagrebu. Navodi se kako su organi OZN-e I. Armije do Zagreba likvidirali 7000 lica, najveći broj ustaša, zatim oko 200 SS-ovaca, čerkeza i drugih. Pri dolasku u Zagreb u suradnji s OZN-om u Zagrebu su odmah uhitili oko 500 od kojih se „navodno“ 100 vratilo kući.  Gradom je zavladala otimačina svega što je bilo vrijedno, a prednjačila je otimačina stanova u elitnim kvartovima i to pretežito Židovskih. Kad danas vidim pripadnike židovske zajednice kako zajedno s pripadnicima te vojske koja im je otela imovinu sudjeluju u nekim „antifa“ performansima zapitam se kako su tako lako izgubili pamćenje.

U narednim danima likvidirano je oko 210 pacijenta iz bolnice Brijestovac, a 270 bolesnika iz bolnice Sveti Duh kopji su kamionima odvoženi na Jazovku gdje su bestijalno likvidirani i pobacali u jamu. Prema dokumentiranim podatcima ubijen je 4.791 ranjenik iz zagrebačkih stalnih i privremenih bolnica. Sve te osobe likvidirane su bez prava na obranu u poštenom sudskom procesu. U tom periodu u širem prstenu grada Zagreba nastaje preko stotinu jama prepunih nevinih žrtava partizanskog genocida.

Jesu li te osobe svjesne što slave? Ponose li se to oni počinjenim zločinima?

Žrtvi zabraniti žalovanje,a ubojicama omogući dernek

Oko ovogodišnje komemoracije nevinim žrtvama na Bleiburgu podigla se nezapamćena halabuka kakva nije viđena ni u vrijeme najžešćeg komunističkog perioda.  Združene snage ubojica, njihove djece i simpatizera osovili su se na zadnje noge i rigaju vatru na sve strane protestirajući protiv održavanja ove komemoracije. Jasno je da ne žele slušati o svojim zlodjelima, bestijalnosti svoje ideologije te svojoj krivnji.  Pitamo se kako odjednom ovakav stav Republike Austrije o održavanju Bleiburške komemoracije. Nasuprot tome najavljuje se velika „YUGO FEŠTA“ u Grazu i to plakatom opremljenim svim mogućim simbolima komunističkog terora. Je li moguće da se žrtvama nezapamćenog zločina zabranjuje komemoracija, a njihovim ubojicama i sljedbenicima omogućuje veliko slavlje? Kako se to može dogoditi u jednoj demokratski uljuđenoj zemlji koja je navodno prijateljica Republike Hrvatske, a između ostalog i članica EU.  Mora li Austrija kao članica EU poštivati rezolucije EU pa tako i Rezoluciju Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima. Jesu li to austrijske vlasti potpale pod utjecaj onih koji su nakon izvršenja Bleiburškog pokolja svoju sigurnost od kaznenog progona pronašli pritajivši se u Austriji. Pogledajte ovaj plakat i odmah će vam biti potpuno jasno tko se protivi Bleiburškoj komemoraciji. To su vjerojatno i oni koji najavljuju prosvjede u vrijeme komemoracije tumačeći ovu komemoraciju kao čin narastanja ustaštva i fašizacije. Hoće li ove prosvjede Austrija dopustiti? Dopusti li ih biti će to šamar civilizacijskom dosegu  21 stoljeća tim više što su upereni protiv žalovanja za nevinim žrtvama i to pod vodstvom preživjelih egzekutora i njihovih morbidnih sljedbenika. Za razliku od Sv. Mise zadušnice koja predstavlja ne samo žalovanje već služi i kao molitva za oprost grijeha i pomoć dušama u čistilištu, ovi prosvjedni skupovi nisu ništa drugo do rehabilitacija zlokobne komunističke ideologije koja je za sobom odnijela milione nevinih žrtava.

Zoran Čapalija – Čaplja/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)