Krstičević na XXII. Susretima za Rudija

Vrijeme:3 min, 11 sec

Nakon svečanosti povodom povratka aviona Rudolfa Perešina u Hrvatsku, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske te predsjednika Vlade Republike Hrvatske otvorio je XXII. Susrete za Rudija u Gornjoj Stubici.

Uz članove obitelji Rudolfa Perešina i ministra Krstičevića, otvorenju aeromitinga nazočili su izaslanik i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić te predstavnici lokalnih vlasti i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Tom prigodom, uzvanici su zapalili svijeće i položili vijence u Spomen-parku Rudolfa Perešina.

Dan posvećen Rudolfu Perešinu uveličali su zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletom aviona MiG-21 iznad Zagreba povodom svečanosti “Povratak pobjednika”, a posjetitelje u Gornjoj Stubici oduševio je letački program MIG-21 i helikoptera Mi-171 Sh.

U Gornjoj Stubici potpisan je i ugovor o izgradnji Spomen-hiže Rudolfa Perešina u Jakšincu.

 

Na Susretima za Rudija, ministar Krstičević podsjetio je Perešinov doprinos u izgradnji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te na žrtvu koju je podnio za stvaranje neovisne hrvatske države, istaknuvši: “Rudolf Perešin danas, kao i za vrijeme Domovinskog rata, predstavlja uzor današnjim naraštajima vojnih pilota. Njegova junačka djela ostat će zlatnim slovima upisana u povijesti Republike Hrvatske. Hvala svima vama koji čuvate uspomenu na našeg Rudija. Važno je prenositi istinu i vrijednosti Domovinskog rata današnjim generacijama”.

Također, naglasio je važnost i simboliku povratka Perešinovog MIG-a u Hrvatsku nakon 28 godina i zaključio kako je Perešinov avion predstavljao nadu u teškom vremenu, ali i putokaz današnjim vojnim pilotima kako se živi i bori za Domovinu.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara pozvao je sve prisutne da poštuju svoju domovinu onako kako su ju poštovali svi hrvatski branitelji, pa tako i Rudolf Perešin.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić prisjetio se velikog utjecaja koji je Perešinov prelet u Austriju 1991. imao na moral hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu: “Odjednom, sve je postalo moguće, jer nas je Rudi uvjerio u to. Njegova žrtva obvezuje nas da prenosimo priče o herojstvu ljudi koji su svojim djelima postali besmrtni. Samo narod koji poznaje svoju prošlost može graditi sigurnu budućnost.”

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić najavili su i dovršetak radova na Spomen-hiži Rudolfa Perešina. “Želimo da Spomen-hiža Rudolfa Perešina bude nadahnuće svima koji će ući u nju”, kazao je vlč. Nikola Jurković, upravitelj Župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici.

Ljerka Perešin zahvalila je Vladi Republike Hrvatske na trudu uloženom u povratku zrakoplova njezinog pokojnog supruga: “Puno je vremena, truda i ljubavi trebalo biti uloženo u taj projekt, a ministar obrane odradio je odličan posao.”

Susreti za Rudija održavaju se dvadeset i drugu godinu zaredom u spomen na stožernog brigadira Rudolfa Perešina (1958. – 1995.). Stožerni brigadir Perešin stekao je status heroja 25. listopada 1991., kada je zrakoplovom MiG-21 preletio u Klagenfurt te svijetu poslao poruku: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana poslije, vratio se u Hrvatsku i pridružio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, u čijem je razvoju igrao značajnu ulogu. Sudjelovao je u svim važnijim akcijama i operacijama Domovinskog rata, a poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak” nakon što je njegov MIG-21 bio pogođen iznad Stare Gradiške 2. svibnja 1995. godine. Danas su po njemu nazvani Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici te Središte za obuku HRZ-a u Zemuniku. Njegov MiG-21 u Hrvatsku je vraćen nakon 28 godina, a prije je bio izložen u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu.

morh.hr/ https://www.morh.hr/HRvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)