PLENKOVIĆ IZRAZIO SUĆUT: Nemjerljiv doprinos dr. Ivana Bagarića u borbi bh. Hrvata za jednakopravnost

Vrijeme:1 min, 58 sec

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je, u svoje osobno ime i u ime HDZ-a, pismo sućuti u povodu smrti dr. Ivana Bagarića te istaknuo da će ostati osobito upamćen kao jedan od utemeljitelja HDZ-a i sudionik prvog Općeg sabora stranke 1990., dragovoljac Domovinskog rata, načelnik Saniteta HVO-a te zastupnik u Hrvatskom saboru od 2003. do 2011.

Plenković je istaknuo kako je dr. Ivan Bagarić bio iznimno cijenjen među Hrvatima u BiH za čiju se ravnopravnost zauzimao obnašajući, između ostalog, zastupničku dužnost u Parlamentarnoj skupštini BiH u dva mandata.

“Nemjerljiv je njegov doprinos i u donošenju Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske i Hrvata izvan RH – koji su stvorili pretpostavke za osnivanje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Savjeta za Hrvate izvan RH. I na tome smo mu trajno zahvalni”, napisao je Plenković te obitelji dr. Ivana Bagarića uputio izraze duboke i iskrene sućuti.

Doc. dr. sc. Ivan Bagarić (1961. – 2019.), liječnik i humanist, jedan od utemeljitelja HDZ-a te borac za samostalnu Hrvatsku i prava Hrvata u BiH, ratni dragovoljac i general-bojnik HVO-a, preminuo je iznenada u Tomislavgradu 9. svibnja u 58. godini života.

Ivan Bagarić rođen je 11. studenog 1961. u Mesihovini, Tomislavgrad. Bio je član i HDZ-a Republike Hrvatske i HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Politički se aktivirao na samom početku rušenja komunističkog sustava i demokratskih promjena te je bio sudionik prvog Općeg sabora HDZ-a 24. i 25. veljače 1990. u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu.

Iste godine na prvim je slobodnim višestranačkim izborima izabran za zastupnika u Parlament BiH (Vijeće općina), a 1995. i u Parlament ustavotvorne skupštine BiH. Od 2003. do 2011. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru – izabran na listi HDZ-a u XI. izbornoj jedinici.

Za vrijeme Domovinskog rata obnašao je dužnost načelnika Glavnog sanitetskog stožera HVO-a. Istaknuo se u organizaciji ratnih bolnica diljem BiH te u humanitarnom radu: s prof. dr. sc. Slobodanom Langom pokrenuo je “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu”.

Sudjelovao je u pokretanju i izgradnje bolnice u Novoj Biloj, predloživši prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu da bude njen pokrovitelj.

Nakon rata predavao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, čiji je također bio jedan od pokretača. Preminuo je dok je obnašao dužnost ravnatelja Doma zdravlja Tomislavgrad.

 

Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)