VIDEO Užas u Sloveniji: Migranti došli do kuće starijeg čovjeka, oteli ga prijeteći nožem, ubacili u prtljažnik njegovog automobila……

Vrijeme:4 min, 46 sec

 

Policija je potvrdila da su stranci u Beloj krajini u srijedu oteli jednog starijeg čovjeka i odvezli ga do talijanske granice u prtljažniku saveznog suda, a zatim ga pustili. Policija je u suradnji sa svojim talijanskim kolegama uhitila tri imigranta, piše RTV Slovenije.

U srijedu poslijepodne, Operativni i komunikacijski centar u Kopru obaviješten je da stariji muškarac tvrdi da je otet, da su mu nepoznati stranci nestali i nastavili putovati, objasnio je Tomaž Peršolja, šef sektora organiziranog kriminala. Policija je odmah angažirala helikopter i posebnu jedinicu policije, kao i najavu talijanskog kolege koji je odmah počeo tražiti osumnjičene.

Policija je utvrdila da su se stranci u srijedu prišli 79-godišnjem Miroslavu Moravecu, koji je je u tom trenutku radio na proizvodnji vina, te ga je najprije tražili vode. Zatim su mu prijetili nožem, odnijeli ključeve automobila, vezali ga i stavili u prostor za prtljagu svog automobila.

“Iz iskaza otetog proizilazi da su oko 12 sati uzeli mu ključeve i vozili ga u prtljažniku satima, jer vjerojatno nisu znali rutu. Nakon otprilike šest sati došli su u Preložno, odvezali ga i otišli, “objasnio je Peršolja. Prethodno su osumnjičeni odnijeli torbicu tom čovjeku i razbacali dokumente ukradene iz vozila.

Policija je uhitila tri imigranta

Ubrzo nakon toga, trojica talijanskih policajaca u Bazovici uhitila su tri osobe koje su mogle odgovarati opisu osumnjičenih. Otkrili su da su predmeti koje su oteli 79-godišnjaku kod njih. Na temelju sporazuma dviju zemalja Talijani su ih vratili u Sloveniju: 25-godišnjeg državljanina Maroka i dva 18-godišnja alžirska državljana. Četvrti osumnjičeni još uvijek se traži. Tijekom postupka utvrdili su da su sva trojica već uhvaćena u ilegalnom prelasku granice i da su se vratila u Hrvatsku.

Ispovijest otetoga

79-godišnji Miroslav Moravec otet je u blizini sela Mali Nerajec u Beloj Krajini dok je radio u vinogradu, prema opisu za Televiziju Slovenija.

U dobi od osamdeset godina nije se opirao četvorici muškaraca. Uzeo je ključeve automobila i garaže.

“Jedan od njih donio je debelo uže. Vezali su mi ruke iza, donijeli u auto i ubacili me u njega”, kaže Moravec. Nakon što su proveli nekoliko sati u Primorju, zaustavili su se.

“Onaj koji me čuvao uzeo je nož i odrezao uže, a onda su me ostavili i otišli.”

Kako Moravec tvrdi da su četvorica muškaraca prisutna na otmici, policija još uvijek traži mogućeg četvrtog otmičara. Policija je provjerila dokaze i potvrdila da su arheolozi, mogući svjedoci, još uvijek prisutni na tom području, koje će saslušati, u nadi da će dobiti dodatne informacije.

“Takvi se događaji ne mogu trajno spriječiti”

Unatoč tom incidentu, policija utvrdila da je Slovenija među najsigurnijim zemljama na svijetu. Prema riječima zamjenika ravnatelja policije Jožea Senice, policija će učiniti sve da Slovenija ostane sigurna. Time Senica priznaje da se takvi događaji ne mogu u potpunosti spriječiti. Kako je kazao, svjesni su da takvi događaji utječu na osjećaj sigurnosti, ali im policijski službenici pomažu.

Črnomaljska policija već je posjetila stanovnike naselja, gdje se sve odvilo, i savjetovao im kako da poduzmu mjere kada uoče strance. Zapovjednik Crnogorske policijske postaje sastat će se s vodstvom općine i lokalnom skupinom.

“Već smo u prošlosti upozoravali da su migracije i humanitarni i sigurnosni izazovi”, naglasila je Senica. Policija procjenjuje da će se povećana razina ilegalnih migracija nastaviti iu narednim mjesecima, tako da su nedavno pojačali svoje aktivnosti. Tako su provodili uske granične kontrole, gdje su raspoređeni policajci iz drugih postrojbi, a kontrola je pojačana dodatnim sustavom video nadzora, objasnio je Senica. Također je ocijenio da su privremene tehničke prepreke djelotvorno sredstvo za ograničavanje nezakonitih migracija, te stoga predlažu njihovo stavljanje na mjesta gdje ograda još nije instalirana.

VIDEO

https://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174613834?jwsource=cl

Neke statistike

Do 6. svibnja ove godine policija je riješila 3.022 ilegalna prelaska državne granice, a taj se broj povećao za 99 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najizrazitiji porast zabilježen je na području policijskih uprava u Ljubljani, a većina prijelaza uočena je u Ljubljani na području policijskih uprava Novo mesto i Kopra.

Osim toga, policija ukazuje na problem zlouporabe postupaka međunarodne zaštite. Prema riječima šefa odjela za upravljanje granicom u graničnoj policiji Petra Skerbiša, migranti koji zloupotrebljavaju proces međunarodne zaštite ozbiljno su uhvaćeni u tretmanu ilegalnih migracija od strane policijskih službenika. Prema njegovim riječima, to se očituje u velikom jazu između broja izraženih namjera i stvarnih zahtjeva.

Stoga je potrebno izmijeniti zakonodavstvo o međunarodnoj zaštiti i uvesti mjere zaštite kako bi se spriječile zlouporabe, naglasio je Skerbis. Prema njegovim riječima, sadašnji sustav “primanja i ispuštanja” znači da ilegalni migranti znaju da će se moći slobodno kretati ako zatraže međunarodnu zaštitu.

VIŠESTRUKE CIVILNE INICIJATIVE ZA ADMINISTRATIVNU SIGURNOST

Predstavnici građanskih inicijativa Bele krajine, Ilirske Bistrice i Škofija pozvali su vladu u Črnomlju da strogo štiti schengensku granicu. Tako su reagirali na otmicu 79-godišnjeg Belokranjca. Ilegalnih graničnih prijelaza imaja puno, dodali su.

Predstavnica Građanske inicijative Bijela Krajina Maja Kocjan izjavila je na konferenciji za novinare da se protive i ilegalnim migracijama i migrantskim centrima duž granice. U isto vrijeme, ispred zgrade općinske uprave, u subotu u 17 sati u Črnomlju najavljen je zajednički protest građanskih inicijativa, gdje će ponovno objaviti svoje zahtjeve.

Borut Rojc, predstavnik Građanske inicijative Ilirske Bistrice, upozorio je na smeće koje imigranti ostavljaju iza sebe, a istovremeno se pojačava strah građana od imigranata. Pozvao je premijera Marjana Šareca da sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje bi trebalo poslati vojsku na granicu i dati policijske ovlasti vojnicima.

Predstavnica Civilne inicijative biskupije Sabina Homjak dodala je da se broj neovlaštenih prijelaza povećava i na obali te da se problemi s migrantima također prijavljuju s talijanske strane. Rekla je da se primorje protivi migrantskim centrima i da im je potrebna sigurnost.

Hrvatska danas/https://hrvatska-danas.com/Hrvatsko nebo

Odgovori