THACI: Priznanje Kosova je uvjet Srbiji za europski put

Vrijeme:1 min, 50 sec

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi , izjavio je u Tirani da srpski predsjednik Aleksandar Vučić zna da je priznanje kosovske nezavisnosti uvjet za priključenje Srbije članstvu u EU.

Thaçi je to rekao u intervjuu za albanski Top Channel, upitan da prokomentira izjavu predsjednika Vučića da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

On misli da je takva izjava Vučića namijenjena za unutarnje potrebe.

“Vučić zna da je priznavanje Kosova uvjet za europsku budućnost Srbije. Kada bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, mislim da bi Srbija kao nagradu dobila skoru europsku budućnost”, rekao je Thaçi.

Upitan je li pošteno reći da je ideja o korekciji granice Kosova i Srbije “pokopana” na summitu u Berlinu, Thaçi kaže da u Berlinu nije bilo “ni sahrane, ni rođenja bilo kakve ideje ili predstavljanja bilo kakve alternative”.

Ponovio je da sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate, ali da cijeni dobru volju kancelarke Angele Merkel i njeno obećanje da će na predstojećem summitu u Parizu početkom lipnja biti konkretnijih stvari.

A na pitanje je li ideja o korekciji granica uživa američku podršku ili je samo John Bolton podržava, Thaçi kaže da je posvećen ispravljanju povijesne nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju tri općine centralne Srbije kosovskoj teritoriji, a riječ je o Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Dodao je da to podrazumijeva da od Kosova u postojećim granicama ne bude uzet ni jedan centimetar.

“To je naše povijesno pravo i ja ću i sutra na summitu insistirati na toj ideji, i ne samo sutra, već na svakom narednom summitu koji bude održan”, kazao je Thaçi.

Na tome će, ističe, inzistirati jer može se, kako kaže, dogoditi da za 10-20 godina u tzv. “Preševskoj dolini” više ne bude Albanaca.

O stavu SAD-a o kosovskom pitanju, Thaçi kaže da je on vrlo jasan: “Nema crvenih linija. Američka poruka je sadržana u dva pisma koja je predsjednik Trump poslao predsjedniku Vučiću i meni”.

Na ponovljene tvrdnje kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, da su on, Rama, kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u Berlinu tražili ukidanje sto posto uvećanih pristojbi na proizvode iz Srbije i BiH, Thaçi kaže da na tom nedavnom skupu nije bilo govora o pristojbama.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)