L. Torma: Doktora znanosti kao u priči, a koristi od njih malo ili nimalo ?!

Vrijeme:4 min, 30 sec

 

Ovoj aktualnoj vlasti, za koju se čak ne može reći da je HDZ-ovska, jer joj dobrim dijelom “glavu nose” HNS-ovci i još neki “ljigavci”, koji su tu šansu dobili jer je narodu već bilo dosta HDZ-ovskog neispunjavanja demagoških predizbornih obećanja, pa nisu mogli ostvariti apsolutnu većinu u Saboru, može se prihvatiti kao isprika činjenica, da su odista naslijedili od prethodnih vlasti masu nerješenih problema i problema koje prethodne vlasti nisu čak ni uočili, a kamoli htjeli ili počeli rješavati.

No za jednu stvar je zasigurno ova aktualna vlast, odnosno aktualna Vlada snosi punu odgovornost je činjenica da je ona iz isključivo populističko-demagoških razloga, da bi opravdala svoj rad na “reformama”, koje svi njeni prethodnici nisu htjeli ili znali provoditi, kao svoju glavnu preokupaciju i glavni prioritet istaknula rad na pretvaranju Hrvatske u zemlju znanja provedbom takozvane obrazovne reforme ?! I nije problem što se želi obrazovni sustav ‘reformirati’ i osuvremeniti, već je problem što se tome prišlo, bolje reći “uletjelo kao guske u maglu”, i cijeloj “reformi” obrazovanja i obrazovnog sustava se prišlo, bez prethodne stručne, objektivne i utemeljene analize stanja u tom sustavu, i utjecaja toga stanja na naš cjelokupni društveni habitus !

Jedna od krucijalnih činjenica koje potvrđuju naprijed rečeno, je činjenica da je po relevantnim podacima DZS -a (Državni Zavod za Statistiku), u Hrvatskoj do 2011. godine bilo 11 702 doktora znanosti, što znači da na svakih cca 275 stanovnika Hrvatske dolazio jedan doktor znanosti ! Budući da je ovaj broj do danas vjerojatno narastao na cca 16 000 doktora znanosti, jer je između 2013. i 2017. promovirano novih 4322 doktora znanosti, zar nije bilo logičnije da se prije kretanja u provedbu obrazovne reforme, izvrši analiza “proizvodnosti” tolikog broja doktora znanosti ? Budući da je najsažetija definicija da se “…doktorat znanosti dodjeljuje u znak priznanja za originalna i posebno važna istraživanja…”, valja se zapitati, bez obzira na znanstvena područja na kojima su djelovali, kakav je bio originalni znanstveni doprinos, i na kakvim posebno važnim istraživanjima te, ipak značajne ‘mase’, doktora u nas ? Zar nije logično da doktorati, kao najviši stupnjevi akademskog obrazovanja, bez obzira da li su stečeni istraživanjima unutar akademske zajednice, ili van nje u nekim institutima, laboratorijima ili proizvodnji, budu ono što će biti nositelj društvenog razvoja na svim područjima, i ono što će stvarati buduće generacije koje će biti ono što će činiti ‘društvo znanja’ ?! Držim da je to logično.

No pokušajmo malo razmisliti o tome na kojem području se u Hrvatskoj ovih 28 godina bilo originalnih istraživanja od posebne važnosti, i koje su bile koristi od njih za općedruštveni razvoj, ili poseban razvoj na nekom posebnom području društvenog života ? Teško je sjetiti se nečega takvog, zar ne ? Posebno je nepovoljno, gotovo tragično, da u posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj nije došlo ni do kakvog značajnijeg rezultata u znanstvenim istraživanjima s područja političkih, ekonomskih i pravnih znanosti, već se na tim područjima apsolutno nekritički prihvaćaju i primjenjuju direktivne ideologije i direktive iz EU !

Naša akademska zajednica, “na čelu” s ‘armijom’ doktora znanosti, šutke i bez reakcije promatra nametanje nekih rješenja Hrvatskoj, od strane onih koji ta rješenja ne primjenjuju ni u vlastitoj zemlji ! Naprimjer nama se zabranjuje državno podupiranje industrijskog sektora u realnoj proizvodnji (vidi brodogradnja), ali čak stimulira i podržava sustav potpora u poljoprivredi, koji uništava našu individualnu poljoprivredu, i pogoduje uvoznom lobiju svega i svačega, od krumpira i češnjaka, do mesa i meda. Pri ovome akademska zajednica i doktori ekonomskih i pravnih znanosti šute i ne izlaze u javnost sa svojim “istraživanjima” i svojim rezultatima, pa politika sa svojim nazovi “znalcima” radi što je volja. Gdje su naprimjer naši vrli doktori pravnih znanosti dok Vlada čini sve da onemogući referendumska izjašnjavanja, ili naši vrli doktori ekonomije koji šute dok Vlada straši narod s 45 milijardi povećanog troška ako se u mirovinu ne ode sa 67 godina života ?!

Sve u svemu,čast iznimkama kojima se čak i ne dopušta da dolaze na funkcije gdje bi nešto mogli odlučivati, od doktora znanosti Hrvatska ima malo ili nimalo koristi, a to čak i nije najveći problem, jer imamo ljude u tvrtkama kao što su Tehnix, Rimac-Automobili, HS-Produkt, itd.., koji nisu nikakav doktori znanosti, ali rade stvari koje se i vani cijene kao noviteti, već je problem što se takozvanoj obrazovnoj reformi prišlo, kako bi se to narodski reklo-s guza, od osnovnoškolaca, a problem je upravo obrnut, nisu problem oni, već oni koji ih trebaju obrazovati, i oni koji trebaju obrazovati one koji trebaju obrazovati djecu, i ti silni doktori znanosti, koji nisu od neke efektivne koristi društvu u Hrvatskoj !

No da me se krivo ne shvati, nemam ništa protiv doktora znanosti, već je mene strah društva kao što je naše, gdje vjerojatno ni Nikola Tesla ne bi mogao biti direktor naprimjer elektrotehničkog instituta Končar, jer nema doktorat koji bi mu dodijelio “doktor znanosti” koji čak ne razumije radove Nikole Tesle. Mene je strah društva kao što je naše, gdje mediji “dižu u nebo” doktore znanosti poput Radmana koji “proučava seksualni život ameba”, ili Soljačića koji je smislio bežični prijenos količine energije koja nije pomena vrijedna, na “daljinu” od nekoliko metara, ili “znanstvenika” poput Borislav Škegro, koji tvrdi da su ekonomski zakoni “čvrsti” poput prirodnih zakona!

No o tome ni Vlada, ni Ministarstvo obrazovanja uopće ne razmišljaju, kao da nikada nisu čuli (a možda i nisu) za INPUT/OUTPUT analizu, koja bi pokazala
što to ne štima u zemlji Hrvatskoj !

Laslo Torma/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)