THACI NE DOLAZI U SARAJEVO: “BiH diskriminira građane Kosova, grublja je od Srbije”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:1 min, 17 sec

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odustao je od sudjelovanja na Samitu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. svibnja, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD.

Predsjednik Thaci je zahvalio EBRD-u na pozivu i jednakom tretiranju Kosova na ovom sastanku i izrazio je žaljenje što neće sudjelovati, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva Kosova.

Dalje se obrazlaže da su jedini razlog za nesudjelovanje predsjednika Thacija na ovom sastanku visokog nivoa, bilateralni odnosi između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižoj mogućoj razini.

“Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobre susjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja, ne samo da nije priznata već je često i zlorabljena. Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala Republiku Kosovo i, na nesreću građana obje zemlje, ova zemlja još uvijek na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo. Paradoksalna je takva situacija u kojoj, i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i neovisno o tome što još uvijek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez putovnice i bez viza funkcionira između Kosova i Srbije, a s druge strane, Bosna i Hercegovina nastavlja diskriminirati građane Kosova viznim režimom. Ne možemo shvatiti kako Bosna i Hercegovina primijenjuje i kako se ponaša potpuno antieuropski i grublje od same Srbije”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da “Kosovo ostaje posvećeno dobrom susjedstvu, regionalnoj suradnji i euroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvaća da itko potčinjava, niti diskriminira”.

 

AA/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.