SOPTA: Rat je počeo na Pologu; STOJČIĆ: Jačajmo hrvatsku komponentu Oružanih snaga BiH

Vrijeme:2 min, 49 sec

Svetom misom, mimohodom i svečanom akademijom obilježen je Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega. Ujedno, danas je obilježena i 28. obljetnica zaustavljana tenkova na Pologu pored Širokog Brijega što se smatra uvertirom u velikosrpsku agresiju na teritorij Bosne i Hercegovine te Hrvatske, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Dan branitelja održan je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Širokog Brijega, Odbor za branitelja i ratne stradalnike Gradskog vijeća Široki Brijeg te širokobriješke braniteljske udruge.
Obilježavanje je počelo svetom misom za poginule i umrle branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Od 18 sati od sportske dvorane Pecara do središnjeg Trga širokobrijeških žrtava upriličen je mimohod sa zastavama ratnih postrojbi. Mimohod je predvodio Orkestar oružanih snaga BiH koji je izvodio prigodne koračnice. Zastave ratnih postrojbi nosili su maturanti Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole Široki Brijeg.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava uslijedila je svečana akademija povodom Dana branitelja Širokog Brijega u Hrvatskom kulturnom domu (dvorana kina Borak).

Nepravda prema braniteljima

Prisutnima se obratio pokrovitelj obilježavanja gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, koji je kazao da je Dan branitelja potreban kako bi se mladima ukazalo na važnost  7. svibnja te da se time odupire svima onima koji banaliziraju ovaj dan.

„Neće ići onako kako ste zamislili. Svi ti događaju ostavili su dubok trag. Osamdeset Širokobriježana dalo je život za domovinu. Nažalost, mnogi branitelji imaju problema zbog nepravde koja im se događa. To su, u prvom redu, naši Mijo Jelić i Mića Lasić koji ne mogu uživati slobodu zbog politikantskog djelovanja raznih sudova koji vode ove procese. Nadam se da ćemo doći do pravde te ćemo biti zadovoljni u zemlji i društvu u kojem živimo“, naglasio je Kraljević.

Potom je na platnu kina Borak prikazan 35-minutni film koji govori o formiranju i djelovanju HVO-a u Širokom Brijegu te djelovanju širokobrijeških postrojbi HVO-a na različitim bojištima diljem BiH.

Hrvatsku komponentu OS BiH

Zapovjednik širokobrijeških topničkih postrojbi general-pukovnik HVO-a i djelatnik OS BiH Marko Stojčić kazao je da su “najhrabriji, najodvažniji i najstručniji među nama bili na čelu ratnih postrojbi”.

Stojčić se zapitao gdje se danas u vojnom smislu nalaze Hrvati u BiH. Naglasio je da hrvatsku komponentu u OS BiH čini 1 800 od ukupno 10 000 vojnika dok se na čelnim pozicijama poštuje paritet. On je pozvao na jačanje hrvatske sastavnice u OS BiH „ne zbog naoružavanja kao takvoga već zbog toga što su prijetnje hrvatskom narodu uvijek moguće.“

Rat počeo na Pologu

Zapovjednik Druge gardijske brigade HVO-a Stanko (Baja) Sopta posebno je pozdravio Zlatana-Miju Jelića i Miću Lasića “koji ne mogu biti s nama jer su se sklonili zbog nepravednog progona bh. pravosudnih institucija”.

„Danas je Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega, dan nacionalnog ponosa i nacionalnog dostojanstva. Na današnji dan goloruki smo stali pred tzv. JNA koja na s je željela porobiti. Puk je tada rekao ‘nema prolaza’ i prolaza nije bilo.

Sopta napominje da je događaj na Pologu otvorio oči svima onima koji su imali zablude o događanjima koja su uslijedila nakon zaustavljanja tenkova na Pologu.

„Rat je počeo na Pologu svakom je razumnom otvorio oči. Dostojno je i pravedno da je 7. svibnja Dan branitelja Širokog Brijega. JNA je na Pologu skinula masku i krenula u ostvarivanje svojih velikosrpskih ciljeva. Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su prvi stali na barikade pred tenkove“, rekao je Sopta.

 

B. Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)