Solinski biskup i mučenik. Podnio je mučeničku smrt u vrijeme progona cara Dioklecijana. Omiljeni je zaštitnik grada Splita i Splitsko – makarske nadbiskupije. Svojim je svjedočenjem riječju, djelom i mučeništvom prenio ljudima obvezu vjernosti Isusu Kristu.

Crkva danas slavi sv. Dujma, ili – kako u Dalmaciji kažu, posebice u njegovu Splitu – Duju. Dujam je bio solinski biskup i mučenik. O njegovu životu i mučeništvu postoje različite pretpostavke, a šest njegovih životopisa ne podudara se u izvješćima. Najvjerojatnije je da je mučeništvo podnio 10. travnja 304., za Dioklecijanova progona.

Neke legende, koje nisu nikakva rijetkost za svece prve mučeničke Crkve, govore da je Dujam kao dječak iz Sirije došao u Rim i da je bio učenik sv. Petra. Potom je otišao u Ilirik gdje je bio imenovan solinskim biskupom. To je, međutim, prilično nevjerojatno jer više pokazatelja ide u prilog tvrdnji da je mučeništvo podnio za Dioklecijanova progonstva, što je bilo znatno kasnije.

Dujmovo je tijelo ukopano na Manastirinama kraj Solina, a ponad groba mu je podignuta velebna bazilika. Oko nje izgrađeno je veliko groblje jer su mnogi željeli da im grob bude u blizini mučenika. Opat Martin je, zajedno s moćima drugih mučenika iz naših krajeva, dio zemnih ostataka sv. Duje pohranio u krstionicu bazilike na Lateranu, i to u kapelu sv. Venancija koju je dao napraviti papa Ivan IV., ukrasivši je mozaicima svetih mučenika. Mozaik koji prikazuje sv. Duju nalazi se između sv. Ivana Krstitelja i pape Teodora.

Preostali svečevi zemni ostaci nalaze se u katedrali u Splitu. Sv. Duje jedan je od nasljednika prvoga solinskog biskupa, sv. Venancija. Duju je naslijedio njegov nećak Primo, o čemu svjedoči natpis pronađen također na Manastirinama, očuvan u Arheološkom muzeju u Splitu.

Sveti Duje zaštitnik je Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Budući da u jednom zapisu piše da je Dujam ubijen 7. svibnja 307. godine, Splićani ga slave toga dana, a kako je to stoljetna tradicija, taj se dan zadržao i danas, iako je gotovo pouzdano da je mučeništvo podnio 10. travnja 304. godine.

Svim Splićanima čestitamo njihov veliki blagdan!

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.