PRIOPĆENJE MUP-A HNŽ: Migranti u Hercegovini sve agresivniji, učestali napadi na policiju

Vrijeme:1 min, 35 sec

U posljednjih godinu dana pripadnici MUP-a Hercegovačko neretvanske županije intervenirali su preko 100 puta zbog događaja u kojima su sudionici bili ilegalni migranti.

Prema prioopćenju MUP-a HNŽ-a, pored narušavanja javnog reda i mira, policija je zbog migranata intervenirala i u slučajevima teških krađa, oštećenja tuđe stvari te napada na službene osobe.

“Dana 18. svibnja 2018. godine na područje HNŽ iz Sarajeva prebačeno je 297 migranata, koji su smješteni u IC Salakovac, sjeverni dio Mostara. Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNŽ od dolaska migranata u HNŽ do danas prema njima postupaju sukladno propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije. Pored migranata koji su smješteni u IC Salakovac velik broj njih je ilegalno odnosno krijumčarskim rutama stigao na područje HNŽ, tako da imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom – Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko”, navodi se u priopćenju.

Za vremenski period od 18. svibnja 2018. godine do 30. travnja 2019. godine policijski službenici MUP-a HNŽ pronašli su još 330 migranata, te proveli Zakonom predviđene procedure.

“Za isti vremenski period koji je naveden, policijski službenici MUP-a HNŽ na razini dnevnih događanja evidentirali su 118 intervencija policije prema migrantima. Pored narušavanja javnog reda i mira migranti su na području HNŽ izvršili 24 kazneno djelo krađe, teške krađe, oštećenje tuđe stvari, te napadi na ovlaštene službene osobe. Policijski službenici Uprave policije MUP-a HNŽ susreću se sa niz poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima kao što su i problemi utvrđivanja identiteta i zakonske zapreke pri procesuiranju”, navodi se u priopćenju te dodaje kako migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe.

“Pri vršenju kaznenih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano, da ista osoba počini više kaznenih djela pod različitim imenima”, zaključuje se u priopćenju.

 

R.I. / Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)