NUSRET IMAMOVIĆ: Najtraženiji bh. terorist sudjeluje u borbama za Tripoli

Vrijeme:1 min, 43 sec

Nusret Imamović, radikalni vehabijski voda iz Maoče, koji se nalazi na listi deset najtraženijih terorista svijeta, nalazi se u Libiji i sudjeluje u borbama za Tripoli, objavio je Dnevni avaz.

Ovu informaciju o učešću stranih boraca u sukobima objavio je magazin The Arab Weekly u svom tiskanom i digitalnom izdanju na engleskom jeziku 28. travnja ove godine. Informaciju je potvrdila i paravojna formacija Libijske nacionalne armije (LNA).

Avaz navodi kako su time potvrđene informacije da je Imamović s obitelji pobjegao krajem veljače iz Sirije i da se nalazi u Libiji, u kojoj traju žestoki sukobi između snaga Libijske nacionalne armije, koju predvodi odmetnuti general Halifa Haftar, i snaga predsjednika vlade Fajiza elSaradža, koju je priznao UN-a.

Strani mediji pišu, pozivajući se na izjave dužnosnika Libijske nacionalna armije, da se Imamović pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) i Saradžu. Magazin The Arab Weekly prenio je izjavu glasnogovornika LNA general-majora Ahmeda Mismarija, koji tvrdi da se ne samo libijski ekstremisti bore sa snagama odanim Saradžu nego da su tu bili i strani borci.

Mismari tvrdi da je Nusret Imamović, terorist iz BiH koji se borio u Siriji s bivšim Nusra frontom, stigao u Tripoli i da je LNA zarobila i neke turske borce.

Prema nekim podacima, Imamović se pridružio najprije paravojnim snagama iz Misrate, koji su odani Saradžu i bore se protiv trupa generala Haftara. Do sada je u borbama za Tripoli poginulo na stotine vojnika i civila. Razlog za novi krvavi sukob, kako navode strani mediji, jeste želja Haftara da zauzme Tripoli kako bi ”protresao zemlju pod stopama nepravedne družine”. S druge strane, Saradžova vlada Haftara naziva ”vojnim diktatorom”.

Imamović je, navodi Avaz, otišao u Siriju još 2013. godine i odveo cijelu svoju obitelj. Pridružio se terorističkoj organizaciji Nusra front. Nakon što je tri godine proveo u sirijskom gradu Azazu, kojeg su ruske snage u potpunosti uništile u zračnim napadima, Imamoviću se izgubio svaki trag, a otkriveno je da je početkom veljače pobjegao u Libiju. S tim su, navode sarajevske novine, upoznate i bh. sigurnosne agencije.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)