FRANJEVCI BOSNE SREBRNE: BiH rastrgana između unitarističkih težnji građanskog tipa i težnji za separatizmom

0

Nakon okončanja Provincijskog kapitula koji se od 28. travnja do 3. svibnja održao u Sarajevu, franjevci Bosne Srebrne javnosti su se obratili priopćenjem. U istom se navodi da je Bosna i Hercegovina trenutno rastrgana između unitarističkih tendencija građanskog tipa težnji za separatizmom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Naša domovina Bosna i Hercegovina kontinuirano se nalazi u dubokoj političkoj, gospodarskoj, društvenoj i kulturnoj krizi bez nekih naznaka da bi se uskoro stanje moglo poboljšati. Na političkom planu nalazi se rastrgana između unitarističkih tendencija građanskog tipa i centrifugalnih separatističkih težnji, a najvažnije sfere javnog života ugrožene su korupcijom, nepotizmom i stranačkom podobnošću. Obrazovanje i kulturni život također svakim danom gube na kvaliteti. Sve to – politička nestabilnost, teško gospodarsko stanje i loša klima u društvu – posebno pogađa mlade ljude, zbog čega gube nadu da mogu u svojoj zemlji sebi osigurati egzistenciju. Iseljavanje mladih koji trajno napuštaju svoje domove, vodeći sa sobom i svoje obitelji, trenutno je naš najakutniji problem, na koji smo upozorili i u Izjavi za javnost s prošlog Provincijskog kapitula/skupštine 8. 4. 2016. godine”, stoji u priopćenju.

Bosanski franjevci ističu da ostaju vjerni svojoj stoljetnoj misiji te da nastoje ublažiti neprilike s kojima se susreću njihovi vjernici.

“Vjerni svojoj stoljetnoj misiji, mi franjevci Bosne Srebrene ostajemo uz svoj narod i na svojim ognjištima, pokušavajući učiniti onoliko koliko je u našoj moći kako bi se ublažile neprilike s kojima se suočavaju naši vjernici, posebno oni na pragu života, i kako bi im se otvorile perspektive za ostanak i život u našoj prelijepoj domovini. Vjerujemo da je cjelovita Bosna i Hercegovina, u kojoj će se osigurati individualna, nacionalna i vjerska prava i slobode svih koji u njoj žive, najbolji životni okvir za sve nas. Izgradnji takve Bosne i Hercegovine želimo i mi sa svoje strane pridonositi prema našim mogućnostima, čime ćemo ujedno najbolje ispuniti i svoju osnovnu zadaću – služiti svome narodu i svojim vjernicima”, navode franjevci te dodaju:

– U tom duhu svim stanovnicima naše domovine Bosne i Hercegovine želimo Mir i Dobro, stoji u priopćenju.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara