Toliko o sigurnosti o kojoj govori Božinović: Migranti im u kući slomili križ

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Begovo Razdolje: Bračnom paru migranti upali u kuću dok su spavali

“Naša politika prema migracijama, pa i prema Bosni i Hercegovini, bazira se na međusobnoj suradnji između država i policija. Ona je dnevna, kontinuirana, intenzivna i ostvaruje temeljne rezultate – sprječavanje nezakonitih migracija.”

– Andrej Plenković u Saboru, 24. travnja 2019

Mještani najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj na meti su migranata. Stanje je od ovog tjedna neizdrživo. Samo od jučer migranti Vjerodostojno - Božinovićsu upali u pet kuća u Begovom Razdolju, a u jednoj od njih vlasnici su spavali, javlja RTL.

Mještani hitno traže reakciju vlasti i policijsku zaštitu jer tvrde imaju pravo na normalan i siguran život u svojoj domovini. Očajna Mirna pali prljavi veš i odjeću koju su migranti ostavili nakon provale. Gore i deke koje su neznanci koristili. Ukrali su joj odjeću, cipele i putne torbe, razbili dvoje vrata, ormar, ali puno više, kaže, bole poderane slike djece s pričesti i slomljeni križ.

“Prije nego što je policija došla, njih četvorica su kao specijalci krenuli prema šumi, gore u brdo. Međutim, krenuli smo za njima trčati, pošto su imali četiri torbe, svi, ovog zadnje falilo je dva tri metra, mogao sam uloviti ovog zadnjeg, ali sam vidio da predzadnji ima nož kod sebe od jedno 30 centimetara i onda sam odustao”, rekao je Renato Karlović iz Begova Razdolja.

Migranti, sve dečki na pragu tridesete, nisu stigli spakirati sve svoje stvari. Ostalo im je i nešto konzervi, svoju prljavu odjeću zamijenili su čistom iz ormara.

“Jedino tražimo zaštitu da vidimo na koji način nas može policija zaštititi da mirno živimo. Devedesete smo dežurali, zna se od koga, a sada od crnog vraga”, kaže Zvonko Francisković iz Begova Razdolja.

Iznad naselja, planinarska kuća pretvorila se u kolodvor. Nakon što su je migranti prije mjesec i pol demolirali, svi prozorska okna su zatvorena daskama. Uzalud jer su i njih migranti počupali nebrojeno puta, saznaje RTL.

Inače, ako nekoga to uopće u hrvatskoj vladi zanima, Begovo Razdolje nalazi se od najbliže točke u Bosni i Hercegovini gotovo na 70 km udaljenosti. Toliko o učinkovitosti nadzora hrvatske granice i hrvatskog teritorija općenito.

(hkv)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)