SJEVERNA MAKEDONIJA: Pendarovski proglasio pobjedu na izborima za predsjednika

Vrijeme:59 sec

Na izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, na osnovu 97 posto prebrojanih glasova, Stevo Pendarovski je dobio 51,95 posto ili 418.000 glasova, a Gordana Siljanovska-Davkova 44,46 posto ili 358.000 glasova, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIK).

Pendarovski je u nedjelju navečer proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima, zahvalivši glasačima na makedonskom i albanskom jeziku, rekavši da će služiti vjerno svim građanima.

Pendarovski je bio izborni kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom (SDSM), dok je iza Gordane Siljanovske -Davkove bila oporbena koalicija na čelu sa VMRO DPMNE.

Premijer Zoran Zaev u nedjelju navečer je izjavio da su izbori bili uspješni, te da su građani izabrali predsjednika na fer izborima. Pendarovskom je poručio da “čuva građane, da bude pravičan, častan i kritičan”. Rekao je kako “VMRO-DPMNE treba da se modernizira, a SDSM će raditi na pomirenju, kako bi svi zajedno krenuli naprijed”.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Sjeverne Makedonije Oliver Derkoski izjavio je prethodno da je u drugom krugu predsjedničkih izbora do 18.30 sati glasovalo oko 44,5 posto birača i dodao da je izvjesno da je pređen potreban cenzus od 40 posto kako bi se izbori smatrali uspješnim.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)