POČASNI BLEIBURŠKI VOD: Zabranjena i zastava HOS-a: U Austriji možete ići iza rešetaka

Vrijeme:1 min, 12 sec

Počasni bleiburški vod održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o održavanju ovogodišnje središnje komemoracije u Bleiburgu 18. svibnja.

Žalit ćemo se zbog promjene režima održavanja komemoracije, najavio je danas na konferenciji za novinare Počasni bleiburški vod.

– Što se tiče same organizacije i događanja, mi smo odlučili da će režim komemoracije organizirati kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima – rekao je Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda.

Poručio je svima koji dolaze na komemoraciju da se pridržavaju austrijskih zakona i pravila jer će policija rigorozno intervenirati, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjetio je kako je prošle godine bilo šestero uhićenih zbog ustaških obilježja te da su proveli po nekoliko mjeseci u austrijskim zatvorima.

– Dozvoljeno je samo crkveno obilježje i službena hrvatska zastava. Samim time, bilo koje drukčije zastave, poput vojničkih zastava (time i HOS-a) zabranjene.

Predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks kazao je da je utvrđeno da se komemoracije odvijaju ‘u skladu s propisima, dostojanstveno, u skladu sa onim što zahtijevaju žrtve rata’.

– Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je. Mjere predostrožnosti će biti poduzete da se oni onemoguće i u suradnji s austrijskom policijom, tako da provokatori ne dođu do izražaja kako austrijska policija ne bi imala povoda za prekid komemoracije – rekao je Šeks, prenosi 24sata.hr.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori