MOSKVA: Većina žrtava kobnog leta ugušila se dimom?

Vrijeme:2 min, 10 sec

Iako još uvijek nisu poznati rezultati obdukcije preminulih kobnog leta koji se srušio ii zapalio u Rusiji, agencija Tass javlja kako se većina preminulih ugušila dimom.

Podsjetimo, 41 osoba poginula je u nesreći ruskog putničkog zrakoplova Suhoj Superjet-100 u kojemu je bilo 73 putnika i pet članova posade.

Avion je oko pola sata nakon polijetanja sa Šeremetjeva morao prisilno sletjeti natrag u moskovsku zračnu luku, a točan uzrok nesreće još uvijek nije poznat. Devet osoba ja završilo u bolnici, dok je 14 osoba dobilo pomoć na licu mjesta te nisu hospitalizirani.

Većina se ugušila dimom

Tass javlja da se većina poginulih ugušila dimom koji je ispunio avion odmah po zapaljenju, pozivajući se na izvor iz policije.

“Većina putnika koja nije izašla iz aviona ugušila se dimom”; rekao im je izvor.

Osim toga, dodao je i kako je većina njih zadobila teške opekotine.

“Uzroci smrti će biti ustanovljeni forenzičkom analizom. Sada se čini da je većina poginula od trovanja dimom”, dodao je izvor.

Izvor je za TASS otkrio i kako su pronađene obje crne kutije u avionu, ali kako tek treba utvrditi u kakvom su stanju i hoće li se moći doći do podataka iz njih.

Prvo se govorilo samo o ozlijeđenima

Prve vijesti govorile su samo o ozlijeđenima. Kasnije se broj žrtava penjao, da bi ruski mediji, navodeći istražno povjerenstvo, objavili da je 41 osoba poginula, a da ih je 37 preživjelo.

Prema prvim izvješćima posada je uspjela prizemljiti zrakoplov tek iz drugog pokušaja. U dodiru s tlom avion se zapalio.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju avion u plamenu. Odmah po slijetanju, putnici su evakuirani toboganom. Kako prenosi CNN, Aeroflot je priopćio da su putnici evakuirani za samo 55 sekundi, dok je “norma” 90-ak sekundi.

“Posada je dala sve od sebe da spasi živote putnika. Nažalost, nisu uspjeli spasiti sve koji su bili na letu. Kapetan je zadnji napustio gorući avion te izražava svoju sućut obiteljima stradalih”, stoji u priopćenju Aeroflota, kompanije u čijem je vlasništvu avion.

Ne zna se uzrok, sumnja se na munju

Uzrok požara još se ne zna, ali se špekulira o udaru munje. Ruski mediji prenijeli su da je tako kazala jedna članica posade. Interfax piše kako su zbog udara munje avionu otkazale komande i došlo je do prekida komunikacije, no te informacije još nisu službeno potvrđene. Nije jasno ni je li u avionu već u zraku izbio požar.

“Let Su-1492 poletio je po planu u 18:02. Nakon polijetanja posada je prijavila problem i donijela odluku da se vrati na aerodrom”, objavila je zračna luka Šeremetj.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)