SVETAC DANA “Sveti Gothard”

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Biskup Hildesheima, njemački benediktinac. Nije težio bogatstvu, visokim i časnim službama. Na prvom mjestu mu je bilo širenje Božje riječi i promicanje dobrih djela. U trenutku njegove smrti plakala je cijela biskupija jer je izgubila dobrog i revnog pastira.

Danas slavimo sv. Gotharda, biskupa. Rođen je 960. godine kao sin sluge koji je službovao u nekad bogatom samostanu regularnih kanonika sv. Augustina. Nakon pljačke barbarskih plemena, samostan je osiromašio i u njemu je ostalo svega nekoliko redovnika. U tom se samostanu školovao i Gothard. Učitelji su uočili njegovu nadarenost, pa su ga preporučili salcburškom nadbiskupu koji ga je poslao na daljnje školovanje.

Iz Salzburga se vratio 990. godine, ušao u samostan i nakon tri godine zaređen je za svećenika. Već nakon šest godina postao je opat svoga samostana u Niederaltaichu. Obnova iz Clunya zahvatila je i ovaj samostan, a Gothard joj se posvetio cijelim srcem i mudrim vodstvom postigao prava čuda.

Budući da je imao puno redovnika, mogao ih je slati u druge samostane da tamo budu kvasac obnove i revnosti redovničkoga života. Na poziv cara Henrika II. i nadbiskupa Mainza, Gothard je 1005. godine preuzeo upravu nove dvije opatije. Kad je 1013. završio povjerenu mu zadaću, vratio se opet u svoju opatiju, ali je u njoj bio samo devet godina, jer su ga jednoglasno izabrali za biskupa u Hildesheimu.

Odmah se posvetio upravo toj biskupiji, promičući istinsku pobožnost i pravi nauk u vjeri. Sam je propovijedao, poučavao i brinuo se za bolesnike. Pred gradskim vratima svoga biskupskog grada podigao je ubožnicu sv. Bartola apostola, a u samom gradu tridesetak crkvi. Biskup Gothard umro je 5. svibnja 1038. godine, a papa Inocent II. svetim ga je proglasio već 1131. godine.

Njegovo štovanje proširilo se ubrzo diljem Europe i pripisuju mu se mnoga čuda. Zazivaju ga kod poroda, oluja s tučom, dječjih bolesti, groznice, vodene bolesti, opasnosti na moru, reumatskih bolesti, zidara, biskupije Hildesheim, te mnogih naselja, župa i crkava diljem Njemačke, Europe i svijeta.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)