VIDEO/ RAGUŽ NA NAŠOJ TV: Svi smo mogli biti racionalniji, neka mlađe generacije nešto nauče iz toga

0

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske te ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž gostovao je u talk showu “Dobar, loš, zao” Naše TV. On smatra da je zgusnuto vrijeme brzo prošlo od početaka Bosne i Hercegovine i sporova među narodima kakva će ta država izgledati, pa kasnijeg nastavka političkih sporova o daljnjem uređenju.

“Riskantno je to vrijeme dvojbi, nesporazuma i razdoblje izgradnje svijesti da je sve ovo što smo prošli dio stvarnosti prošlih generacija koje su živjele na ovim prostorima, ali isto tako jedan poučak za generacije koje će doći da izbjegnu greške koje smo mi radili. Što iz objektivnih okolnosti, što iz nespremnosti da se bude racionalniji. Toga je bilo na svim stranama“, prepričava Raguž.

Kako u devedesetima tako i danas Bosni i Hercegovini trebaju isti standardi, isto uvažavanje. Komentirajući npr. izborne probleme koje je imao Stolac, Raguž polazi od toga da se naglašavanjem bošnjačke žrtve stekla pozicija neravnopravnosti i prostor za manipulacije. Do toga je dovela i geostrateška raspodjela gdje su Amerikanci kao svoje saveznike istočno od Hrvatske vidjeli u Bošnjacima i Albancima, a Srbi su bili skloniji Rusiji, što je bh, Hrvate dovelo u lošu poziciju.

U ostvarenju ciljeva realnog sagledavanja ratnog i poslijeratnog stanja važnu ulogu ima spomenuti dokumentacijski centar. Jedna od realnosti su presude Međunarodnog kaznenog suda u Haagu i njihove disproporcije.

“Nečuveno je kada se govori da su Hrvati i Srbi u ratu stradali u tobože nekim incidentima. U ratu je stradalo oko 29 tisuća Srba i to ne može biti samo u incidentima. Kada se srpskoj javnosti govori da trebaju imati suosjećanja prema brojnim bošnjačkim žrtvama, što bi trebala i imati, onda se ne mogu negirati i srpske žrtve.“. Dokumentacijski centar je stoga dužan prikupljati i plasirati što opširniju građu koja će dati širu sliku prošlog vremena.

Mi u potrazi za boljim poslom većinom završimo na Zapadu, a sve ovo što nam se događa Zapad uglavnom zna, tvrdi Raguž. Potrošimo se u prokazivanju srpske strane koja ima odmak prema NATO integracijama, a time smo sve dalje od istih.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara