ZAGREB: Obilježena 21. godišnjica smrti Gojka Šuška

Vrijeme:1 min, 57 sec

Povodom obilježavanja 21. godišnjice smrti ratnog ministra obrane RH  Gojka Šuška izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u četvrtak je na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj položilo vijence i zapalilo svijeće na posljednjem počivalištu ministra Šuška.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević tim je povodom priopćio kako je ministar Šušak, uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i hrvatske branitelje, jedan od najzaslužnijih za uspješno vođenje i pobjedonosni završetak Domovinskog rata.

– Imao je viziju razvoja Hrvatske vojske i bio je velik na djelima. Svojim potezima i odlukama trasirao je put pobjedničke Hrvatske vojske prema budućnosti, smatra ministar.

https://youtu.be/Q0LU8dCuUKQ

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera počast ratnom ministru obrane odali su državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić i zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, položivši zajednički vijenac s izaslanikom predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH umirovljenim generalom Miljenkom Filipovićem te izaslanikom ministra hrvatskih branitelja državnim tajnikom Ivanom Vukićem.

Uz članove obitelji i prijatelje Gojka Šuška te izaslanstva MORH-a i OSRH, komemorativnom skupu nazočili su i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora te braniteljskih udruga iz RH i BiH, a himnu i nekoliko prigodnih pjesama izvela je Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Molitvu za ministra Šuška, kao i za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, vojnike i policajce predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Ministrom obrane imenovan je 18. rujna 1991., a tu je dužnost obnašao u svim hrvatskim vladama sve do svoje smrti 1998. godine.

Uz Tuđmana, bio je jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Hrvatske vojske, kao i za pobjedonosni završetak Domovinskoga rata. Dao je nemjerljiv doprinos razvoju Hrvatske vojske, koja je poslije uspješnih oslobodilačkih akcija te napose nakon pobjedničkih operacija Bljeska i Oluje i u međunarodnoj javnosti stekla veliki ugled, stoji u priopćenju.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti sahranjen u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Pričuvni je general zbora Hrvatske vojske bio od 28. svibnja 1996., a posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

Misa zadušnica, koju predvodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, služit će se od 18 sati u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori