E.Lesjak: Svjetski dan slobode medija 3. svibnja.

0

 

Tiskan prvi broj političkog dnevnika Demokracija

U ponedjeljak 1. aprila 2019.g. u Zagrebu je tiskan i pojavo se na prodajnim mjestima prvi broj političkog dnevnika Demokracija, što je izazvalo veliko zanimanje demokratske javnosti i čitatelja. Time je prevladan jedan od mnogobrojnih demokratskih deficita u samo formalno i fiktivno demokratskoj državi Republici Hrvatskoj, u kojoj ne postoji politički dnevni list nezavisne i demokratske uređivačke koncepcije primjerene novinarskom profesionalizmu i demokratskim standardima, te demokratskom društvu i državi.

U prvom broju političkog dnevnika Demokracija jedna od glavnih tema su pluralizam i sloboda medija općenito te posebno onih tiskanih, kao temeljni preduvjet i doslovno conditio sine qua non uspostave, funkcioniranja i opstojanja stvarno a ne samo formalno i fiktivno demokratske države, društva i javnosti. Pa zbog toga takvoj državi semantički i više priliči naziv – demonkratura, a ne u političkoj, ekonomskoj i društvenoj stvarnosti neutemeljeni i stoga lažni naziv – „demokracija“! I parodiju pa bila to i ona od demokratske države treba nominirati značenjski odgovarajućim nazivom, a ovdje konkretno taj odgovarajući naziv upravo je – parodija!

Republika Hrvatska je jedina država članica Europske unije u kojoj do 1. aprila 2019.g. nije postojao i izlazio opozicijski dnevni politički list! A atribut „opozicijski“ znači da list ima ideološki, politički i sociokulturno definiranu, konzistentnu i kontinuiranu uređivačku koncepciju i politiku suprotnu i suprotstavljenu medijima koji su ideološki i politički podudarni vlasti i vladajućim strankama.

A ne da navodni opozicijski list ima „frankenstein“ uređivačku koncepciju i politiku kojom se unutar samog lista stvara lažni pluralizam na taj način da se ad hoc uvede nekoliko kolumnista, koji dogovorno imaju „light“ suprotna politička i sociokulturna stajališta te kao svojevrsni „smokvin list“ prikrivaju stvarnu monističku i antipluralističku uređivačku koncepciju i politiku lista! I logično, time stvaraju privid uređivačkog pluralizma i slobode medija, obmanjuju i varaju čitatelje i javnost te destruiraju demokraciju.

Kao stručna žurnalistička, politička i društvena kategorija postoji samo i jedino uređivački pluralizam unutar svih medija kao cjeline, a ne „drveno željezo“ odnosno lažni uređivački pluralizam unutar jednog te istog lista odnosno medija, a koji se realizira pomoću kolumnista „smokvinih listova“ i baštinika totalitarne ideologije i metodologije te društveno-političkih radnika s nedemokratskim ciljevima produženog vijeka trajanja!

Kao da stvarni a ne dogovorni, fingirani i fiktivni pluralizam medija nije glavni čimbenik njihove slobode, i glavna zaštita javnosti od „fake-newsa“ odnosno dezinformacija. „Fake-news“ ne može opstojati duže od nekoliko sati u stvarno pluralnom medijskom prostoru, jer ga činjenicom odnosno istinitom vijesti vrlo brzo opovrgne odnosno razotkrije u svoj golotinji njegove laži i nehumanosti medij suprotne uređivačke ideološke, političke i sociokulturne uređivačke koncepcije i politike! „Samo“, moraju postojati pluralizam i sloboda medija, a oni u poludemokratskim državama ne postoje jer da postoje one bi bile demokratske i humane države.

VIŠE DRUŠTVENA I POLITIČKI ISTINA NEGO ANEGDOTA!

Razgovori, dvojbe i dijalozi koji se svakodnevno čuju u pristojnoj, poštenoj, normalnoj, humanoj i demokratskoj javnosti.

Kada nominalni urednik dnevnika Večernji list Dražen Klarić uređuje svoje novine?

– U danima kada je veleposlanik jedne svjetske velesile toliko zauzet drugim poslovima i obvezama da ne stigne još i uređivati dnevnik Večernji list. Tada odnosno u tim vremenskim intervalima, to umjesto njega radi te i obnaša svoju nominalnu funkciju odnosno uređuje Večernji list njegov formalni i intervalni odnosno povremeni urednik – Dražen Klarić!

Erih Lesjak/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara