POČELA ERA REIWA: Japanski car Naruhito preuzeo prijestolje

Vrijeme:2 min, 1 sec

Japanski car Naruhito preuzeo je Prijestolje krizantema u srijedu, dan nakon abdikacije svoga oca Akihita, i obvezao se dužnost obavljati s punom odgovornošću kao “simbol države i jedinstva japanskog naroda”, čime je i službeno počela nova era – Reiwa.

Bivši car Akihito i carica Michiko službeno su se povukli s prijestolja u utorak, nakon tri desetljeća vladavine, na svečanosti u carskoj palači u Tokiju, gdje je Akihito zahvalio narodu i molio za mir u svijetu, prenosi Hina.

Naruhito (59) je tehnički naslijedio svoga oca odmah nakon ponoći u srijedu postavši 126. vladar, no službeno je preuzeo Prijestolje krizantema krajem jutra, a u tom prvom dijelu svečanosti ni njegova supruga, ni druge carske žene ne smiju sudjelovati.

Naruhito, prvi car rođen nakon Drugog svjetskog rata i prvi kojeg su roditelji odgojili samostalno, izrazio je zahvalnost svojim roditeljima na radu koji su obavljali tri desetljeća i naglasio da teret koji su mu ostavili preuzima s dostojanstvenom odgovornošću.

“Uvijek ću misliti na narod”

“Obvezujem se da ću uvijek misliti na narod i kako im se budem približavao, ispunjavat ću svoje dužnosti tako da budem simbol Japana i zajedništva japanskog naroda u skladu s ustavom”, rekao je Naruhito uz suptilan osmijeh, odjeven u frak i noseći nekoliko velikih medalja.

“Iskreno se molim za sreću našeg naroda i daljnji napredak naše zemlje te za mir u svijetu”, dodao je Naruhito.

Pored Naruhita tijekom kratke ceremonije ustoličenja stajao je njegov brat i nasljednik, princ Akishino.

Ceremoniji prvi put nazočila jedna žena

Njegova supruga, carica Masako, nije bila u dvorani tijekom ceremonije u skladu s tradicijom koja zabranjuje prisutnost carskih žena, ali prvi put tomu je prisustvovala jedna žena – Satsuki Katayama, koja je dio kabineta premijera Shinza Abea.

Abe je čestitao caru Naruhitu na ustoličenju i rekao da se Japan uzda u svog vladara.

“Odlučni smo stvarati, u međunarodnom okružju koje se brzo mijenja, svijetlu budućnost za ponosni Japan koji je mirotvoran i pun nade”, rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump i supruga Melanija priopćenjem su izrazili svoju “iskrenu zahvalnost” carskom paru. Američki predsjednik bit će i prvi diplomatski test za novoga cara, a njihov susret zakazan je za kraj svibnja.

Svoje čestitke izrazio je i kineski predsjednik Xi Jinping, javlja agencija Xinhua. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in to je učinio dan prije u poruci u kojoj je zahvalio Naruhitu na promicanju mira i bilateralnih odnosa.

Nova Naruhitova era zvat će se Reiwa, odnosno “prekrasna harmonija”.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)