PRATITE UŽIVO/ GUAIDO: Upravo počinje vojni ustanak protiv Madura

Vrijeme:2 min, 2 sec

Samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido pozvao je na vojni ustanak protiv Madura, javlja AP. Na video snimci u kojoj Guaido poziva na oružanu pobunu, vidi se kako je okružen vojnicima. Juan Guaidó je rekao da je pokrenuo “završnu fazu” svog plana o smjeni Madura.

Diosdado Cabello, šef Socijalističke stranke, pozvao je vladine pristaše da se okupe oko predsjedničke palače kako bi branili Madura.

Tko je Leopoldo Lopez i zašto je tako važan?

Leopoldo Lopez je od 2017. godine u kućnom pritvoru. No, odigrao je jednu od ključnih uloga u Guaidovom naglom usponu s političke margine do mjesta samoproglašenog predsjednika.

Upravo je Lopez omogućio Guaidu da preuzme skupštinu nakon što je Maduro početkom siječnja započeo drugi mandat.

“Posljednja faza prema kraju uzurpacije je započela, Operacija Sloboda. Oslobodili su me vojnici slijedeći Ustav i predsjednika Guaidoa. Nalazim se u bazi La Carlotas. Svi se mobiliziramo. Vrijeme je da osvojimo svoju slobodu. Snaga i vjera”, napisoa je Lopez na Twitteru maloprije.

“Narod Venezuele pokrenuo je kraj uzurpacije. U ovom trenutku sastajem se sa glavnim vojnim jedinicama naših oružanih snaga, počinje završna faza Operacije Sloboda”, napisao je Juan Guaido na Twitteru nakon što je objavio video u kojem poziva na pobunu.

13:14 Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta kazao je da ovaj potez Guaida označava povijesni dan za povratak demokracije i slobode u Venezuelu te da ga Europski parlament podržava.

“Oslobađanje Leopolda Lopeza od strane vojnika odanih ustavu je odlična vijest. Dugo živjela slobodna Venezuela!”, kazao je Tajani.

13:10 Novinar Guardiana Tom Phillips javlja kako još uvijek nije jasno što se događa u Venezueli. Američki senator Marco Rubio pozvao je građane Venezuele da stanu uz Guaida u “pokušaju obrane i obnove demokracije”.

Vođa socijalista pozvao je, pak, građane da stanu u obranu Madura.

AP javlja kako je aktivist Leopoldo Lopez, koji je ranije uhićen, pušten na slobodu.

“Ovo je trenutak svih građana Venezuele, onih u uniformama i onih koji ne nose uniforme. Svi moramo izaći na ulice, u miru”, kazao je Lopez u obraćanju javnosti.

Ministar unutarnjih poslova Venezuele objavio je tweet u kojem kaže:

“Obavještavamo građane Venezuele da u ovom trenutku pokušavamo svladati malu grupu izdajnika koji su pokrenuli puč protiv Republike. Ovaj puč potiče ekstremna desnica koja je svoje planove najavila još prije nekoliko mjeseci. Budite oprezni. Zajedničkim snagama ćemo zaustaviti puč i sačuvati mir”.

Associated Press javlja kako je bačen suzavac na autocestu kod Carasaca gdje se Guaido pojavio sa svojim vojnicima.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)