Lideri zemalja zapadnog Balkana sastaju se 8. svibnja u Sarajevu

0

Lideri zemalja zapadnog Blkana okupit će se 8. svibnja u Sarajevu na summitu koji će biti održan u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kada bi trebali poslati jasnu poruku da je ova regija sigurna za investiranje.

Najavio je to prošlog tjedna ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, a potom je službenim najavnim programom ovog sastanka to i potvrđeno.

Uz obraćanje predsjednika EBRD-a Sume Chakrabartija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji će otvoriti ovaj susret na visokoj razini najavljeno je da će u Sarajevo stići predsjednici Crne Gore, Kosova i Srbije Milo Đukanović, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Predsjednik EBRD-a 2014. godine predsjedavao je regionalnim summitom premijera šest zemalja zapadnog Balkana u sjedištu Banke, a bio je to prvi put da su se premijeri šest država okupili u tom formatu.

“Ovaj EBRD summit organizira novi drugačiji oblik regionalne suradnje, što je nastavak kontinuirane regionalne integracije, koju predvodi Europska unija, neophodne za ekonomski razvoj regije i njenu stabilnost”, ističu u EBRD-u.

Kako su napomenuli u najavi ovog događaja, ovo je sastavni dio politike proširenja Europske unije, a sadašnja razina regionalne suradnje jedno je od najvećih dostignuća zapadnog Balkana.

Međutim, dodaju, ostaju brojni izazovi koji se moraju riješiti da bi se oslobodio puni potencijal za rast i povećala privlačnost regije za strane ulagače.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana (WB6) imat će priliku razgovarati o različitim temama, kao što su načini da se premosti jaz između postojeće razine političke predanosti regionalnoj integraciji i kako se ona pretvara u konkretne regionalne projekte na terenu.

Također, neke od najavljenih tema bit će kako riješiti postojeće probleme za velike regionalne infrastrukturne projekte, kako ukloniti prepreke regionalnoj trgovini, ali i o izgledima za razvoj regionalnog gospodarskog prostora te o približavanju EU u regiji.

Nakon službenih razgovora o ovim temama trebao bi uslijediti prezentacije resornih ministara zemalja o mogućnostima ulaganja iz svake od šest zemalja regije.

U okviru oba dijela razgovora 8. svibnja bit će omogućena neformalna rasprava između političkih lidera, kreatora politika i predstavnika poslovne zajednice, a sudionicima će se pružiti sveobuhvatno razumijevanje regije zapadnog Balkana.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara