IZBORI U ŠPANJOLSKOJ: Socijalisti dobili najviše glasova, ali nedovoljno za sastavljanje vlade

0

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je u nedjelju na izborima najviše glasova no nedovoljno za sastavljanje vlade, pokazuje prva izlazna anketa napravljena neposredno nakon zatvaranja birališta u 20 sati.

Stranka lijevog centra PSOE premijera Pedra Sancheza dobiva između 116 i 121 mjesta u parlamentu s 350 mjesta, pokazuje anketa kuće za ispitivanje javnog mišljenja GAD napravljena i objavljena na španjolskoj javnoj televiziji RTVE. Za formiranje vlade potrebno 176 zastupnika.

Lijeva koalicija Unidas Podemos dobiva od 42 do 45 mjesta, pa u slučaju potencijalne koalicije s PSOE-om ljevica bi imala između 158 i 166 mjesta što je još uvijek nedovoljno za sastavljanje vlade. U tom bi slučaju morala dobiti podršku manjih katalonskih stranaka koje inzistiraju na referendumu o nezavisnosti Katalonije od Španjolske. PSOE je dosad odbijao ideju referenduma.

Desnica se, prema ovoj anketi, nalazi još dalje od mogućnosti formiranja vlade. Najveća opozicijska stranka, Narodna stranka desnog centra, dobiva od 69 do 73 mjesta, stranka centra Građani (Ciudadanos) 48 ili 49, a desni Vox od 36 do 38. Sve zajedno imale bi između 153 i 160 mjesta, također ispod potrebnih 176.

 

H/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara