U Jeruzalemu otkrivena ploča bl. Alojziju Stepincu

Vrijeme:2 min, 33 sec

Prigodom prvog hodočašća Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog u Svetu zemlju, od 23. do 30. travnja, u subotu 27. travnja u Austrijskom gostinjcu Svete obitelji u Jeruzalemu, na ulazu u kapelu otkrivena je spomen-ploča na Hrvatsko nacionalno hodočašće u Svetu zemlju godine 1937. i boravak bl. Stepinca, hrvatskog mučenika i viteza Svetoga groba, jeruzalemskog u tom gostinjcu.

Spomen-ploča postavljena je na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije čiji je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac. Austrijski gostinjac nalazi se u Via Dolorosa kojom je bl. Alojzije 23. srpnja 1937. nosio križ tijekom križnog puta.

Mons. Markus Stefan Bugnyár, rektor Austrijskog gostinjca i član Reda, s radošću je pozdravio hrvatske hodočasnike. Naglasio je da život bl. Stepinca primjer i nadahnuće za svakog vjernika. Prisjetio se svojih hrvatskih korijena i doprinosa Hrvata u izgradnji gostinjca, koji je do kraja 1918. godine pripadao svim narodima Austrougarske Monarhije. Poručio je da su Hrvati uvijek dobro došli i da se osjećaju kao u svojem gostinjcu.

Magistralni delegat za Hrvatsku Claude Grbeša zahvalio je rektoru gostinjca što je omogućio postavljanje spomen-ploče. Istaknuo je kako su službeni portret bl. Stepinca s Hrvatskoga nacionalnog hodočašća od 1937. godine, zajedno s preslikom njegova potpisa u knjizi dojmova dio stalne izložbe gostinjca.

Glavni cilj hodočašća što ga je bl. Stepinac predvodio kao zastupnik cijeloga hrvatskog episkopata bio je posveta oltara tada blaženog Nikole Tavelića, prvoga franjevačkog prvomučenika u Svetoj zemlji. Spomenuti oltar bl. Nikole Tavelića izradio je hrvatski kipar Ivo Kerdić, a bio je smješten u ondašnjoj češkoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda na Maslinskoj gori – danas Apostolskoj delegaturi u Jeruzalemu. Lik bl. Nikole Tavelića naslikan je 1908. u trijumfalnom luku apside svetaca Austrougarske u kapeli Austrijskoga gostinjca.

Naglasio je kako su hrvatski hodočasnici ujedno došli odati počast onomu koji je nosio križ cijeloga hrvatskog naroda.

Nadbiskup Stepinac životom je platio vjeru u Isusa Krista i vjernosti Svetoj Stolici jer se protivio osnivanju „nacionalne Crkve“. Tijekom II. svjetskog rata pomagao je brojnim osobama u potrebama, neovisno o njihovoj rasi ili vjeri. Spasio je živote brojnih Židova. Hrvatski narod moli se za njegovu kanonizaciju.

Grbeša je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarivanju ovog projekta, a posebno klesarskoj radionici Atelijer Propadalo J. d.o.o. iz Solina, koja je izradila spomen-ploču, uz stručnu pomoć Kuzme Kovačića, viteza Svetoga groba, i darovala je. Zaključio je govor čitanjem poznate rečenice koju je izgovorio bl. Alojzije, koja se može staviti u kontekst dramatičnog položaja kršćana u Svetoj zemlji i šire na Bliskom istoku : „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači!“

Hrvatski vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga poklonili su rektoru gostinjca fotografiju koja prikazuje bl. Stepinca zajedno s hrvatskim hodočasnicima ispred austrijskog gostinjca 20. srpnja 1937. godine, koja će obogatiti stalnu izložbu gostinjca posvećenu uglednim osobama koje su posjetile i boravile u gostinjcu, poput službenice Božje Zite, posljednje austrijske carice i hrvatske kraljice.

Nakon otkrivanja spomen-ploče misu u kapeli gostinjca predvodio je fra Miroslav Modrić, duhovni voditelj hodočašća.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori