TKO JE FAMOZNI H. Č. IZ AFERE “SELEFIJE”? Mektićev ključni svjedok opasni je radikal i ISIL-ovac!

0

Muškarac H. Č. za kojeg su pojedini sarajevski mediji u aferi „Selefije“ tvrdili da ga je pokušala vrbovati hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kako bi prebacio oružje u mesdžide na području Zeničko-dobojskog Kantona je Harun Čelenka iz Zenice, saznaje „Avaz“ iz izvora bliskih Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Ugasio profile

Čelenka je pripadnik selefijske zajednice iz Zenice, ali trenutno živi i radi u Travniku.

Prema informacijama „Avaza“, riječ je o radikalnom selefiji koji podržava Islamsku državu (ISIL) i postupke koje ova teroristička organizacija provodi širom Europe i svijeta.

To potvrđuju brojne fotografije i statusi na društvenim mrežama koje je objavljivao posljednjih nekoliko godina.

No, nakon ove afere, sve je izbrisao i ugasio profile na društvenim mrežama.

S njegovim radikalnim statusima i djelovanjima upoznata je OSA još početkom prošle godine. Tada je hrvatska SOA informirala čelnike OSA-e o podacima do kojih je došla, s obzirom na to da je Čelenka često putovao u zemlje Europske unije, preko Hrvatske.

Čelenka je zbog svojih statusa i izjava bio operativno interesantan hrvatskim obavještajcima, koji su s time upoznali bh. kolege. Ali, u odgovoru koji je upućen SOA-i, bh. obavještajna agencija navela je da im Čelenka nije sigurnosno interesantan.

Zanimljivo je, međutim, da je sve ove podatke znao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je prvi iznio optužbe na račun SOA-e, svog zamjenika Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i hrvatskog konzula u BiH Ivana Bandića.

Ugled države

Mektić je dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, zbog čega je protiv njega i pokrenuta istraga. Tužitekjstvo ga sumnjiči da je, osim što je odao tajne podatke, svojim izjavama u javnosti izazvao teške posljedice za ugled i sigurnost BiH. On je osumnjičen i za zloporabu položaja. Istraga u ovom predmetu i dalje traje.

Što je objavljivao na Facebooku

Čelenka je na društvenim mrežama često tijekom 2017. godine objavljivao statuse i fotografije u kojima podržava ISIL. Tako je, između ostalog, 2017. objavio i status na Facebooku s fotografijom pripadnika ISIL-a i napisao: „Jednog dana ćete se kjafiri sukobiti s njima.“ Objavljivao je i komentare podrške vođi ISIL-a El-Bagdadiju.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara