NOVO KRVOPROLIĆE U ŠRI LANKI: U kući punoj osumnjičenih bombaša nakon bitke pronađeno 15 leševa

0

 

Tijela 15 ljudi, uključujući šestero djece, pronađena su na poprištu žestokog noćnog obračuna između policijskih komandosa i navodnih pripadnika Islamske države (IS) na istočnoj obali Šri Lanke, izjavio je glasnogovornik vojske u subotu, šest dana nakon što su islamistički bombaši samoubojice na Uskrs ubili više od 250 ljudi.

Policijski komandosi, uz sudjelovanje pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 364 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze islamisti povezani s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju. Nakon što je iz kuće zapucano na pripadnike policijsko-vojnih specijalnih snaga izbio je sukob, a u kući su odjeknule tri snažne eksplozije, izjavio je glasnogovornik Ruwan Gunasekara.

“Nakon obračuna, policija i vojska pretražili su kuću i pronašli 15 tijela. Među mrtvima su tri žene i šestero djece. Također su pronađena i tijela trojice muškaraca za koje se vjeruju da su bombaši samoubojice”, rekao je glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, militanti su pripadnici domaće islamističke skupine National Towheed Jama’at (NTJ). U tijeku je operacija pretrage područja većinski naseljenog muslimanima.

BBC javlja da je bitka u Sainthamarithu trajala oko dva sata tijekom kojih su čitavo vrijeme odjekivale eksplozije i pucnji.

Nekoliko sati prije spomenutog obračuna, policija je u kući udaljenoj šest kilometara uhitila sedam ljudi i pronašla velike količine eksploziva. Osim eksploziva, policija je zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu Islamske države.

Prema izvješću obavještajne službe na koje se poziva policija, islamski ekstremisti predvođeni Zaharanom Hašimom planirali su napade i na sufijske džamije. Sunitski džihadisti pripadnike sufijskog ogranka islama smatraju hereticima.

U Šri Lanki je u petak pojačana razina sigurnosti te je većina džamija zbog toga i otkazala molitve, a vlada je odlučila odgoditi otvaranje škola sve do 6. svibnja.

Sjedinjene Države savjetuju svoje građane da ne putuju u Šri Lanku

Sjedinjene Američke Države upozorile su u petak svoje državljane da “preispitaju” svoje planove vezane uz putovanje u Šri Lanku zbog rizika od terorističkih napada, nakon što je na uskrsnu nedjelju u toj zemlji u samoubilačkim bombaških napadima ubijeno više od 250 ljudi.

State Department je u svom naputku također naveo kako je naložio svim članovima obitelji svojih zaposlenika školskog uzrasta da napuste Šri Lanku te da se suglasio s dobrovoljnim odlaskom s otoka svih američkih zaposlenika čiji ostanak nije nužan, kao i članova njihovih obitelji.

“Terorističke skupine nastavljaju planirati moguće napade na Šri Lanki”, naveo je State Department.

“Teroristi bi mogli opet napasti bez ikakva upozorenja, a ciljevi im mogu biti turističke lokacije, sredstva javnog prijevoza, tržnice, trgovinski centri, vladini uredi, hoteli, klubovi, restorani, parkovi, veći sportski i kulturni događaji, obrazovne institucije, zračne luke, bolnice i druga javna područja”, navodi u svom savjetu građanima američki State Department.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara