ZAGREB: Hrvatski liječnici prvi u svijetu obavili revolucionarnu operaciju oka

Vrijeme:1 min, 48 sec

Oftalmolozi Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu operiraju najmodernijom tehnologijom koju su sami izumili.

Liječnici 3D naočale koriste već neko vrijeme, no širokokutna 3D tehnologija operacije oka velika je novost koja dolazi iz Hrvatske. Na operaciji oka danas je bila ekipa Nove TV.

“Ne moram više zauzeti određeni kut kao što je dosadašnja tehnologija tražila za gledanja tog dijela, nego praktički iz kuta koji meni odgovara mogu gledati projekciju koja se tamo nalazi”, objasnio je liječnik tijekom operacije.

Svi zahvati se sada više još jasnije i iz svakog kuta

Svi zahvati koje ovi oftalmolozi obavljaju na oku sada se na ekranu vide još jasnije i iz svih kuteva. To je omogućio Benedict Rak, mladi specijalizant bolnice koji je unaprijedio postojeću tehnologiju.

“Dobili smo jedan 3D sustav na probu među prvima i primijetili smo da je slika jako lijepa, da je jedna super stvar i, nažalost, u rubovima te slike i ovisno o rotaciji glave operatera i promatrača, slika se krene malo raspadati. Onda smo razmišljali što bi mogli napraviti da to malo popravimo”, objasnio je dr. Rak.

“Radi se o inovativnoj tehnologiji koja omogućuje operateru da u realnom vremenu prati i u 3D širokokutnom sustavu prikaza operacije i pokazuje istovremeno mogućnost da se na mikroskopu, ukoliko postoji potreba, kao standardnoj klasičnoj tehnologiji prati tijek operacije. Ustvari, iz bilo kojeg dijela sale, iz bilo kojeg kuta imamo jako dobru sliku 3D prikaza”, rekao je dr. Damir Bosnar.

Operaciju mogu gledati i oni koji to žele izvan operacijske sale

Operaciju u realnom vremenu odsad mogu gledati i zainteresirani izvan operacijske sale.

“Operater može biti opušten, kroz naočale prati 3D situaciju, a i kolege koji su zainteresirani mogu pratiti operaciju, što je važno zbog edukacije”, kazao je dr. Bosnar, voditelj dnevne bolnice.

“Operater može imati ekran pa auditorij može imati taj prekrasni srebrni veliki ekran za sliku. Možemo bez problema sliku udaljeno slati u neke druge centre”, zaključio je Rak.

Pacijenti koji su u njihovim rukama zadovoljni su i ponosni na svoje liječnike. Svojim uspjehom hrvatski će se oftalmolozi pohvaliti američkim, austrijskim i kolegama iz regije. Novu tehnologiju prezentirat će sutra i preksutra na međunarodnom kongresu.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)