Umro je John Havlicek, legenda NBA-a i Celticsa češko-hrvatsko porijekla

Vrijeme:1 min, 16 sec

John Havlicek, čiji je otac bio Čeh, a majka Hrvatica, rođen je 8. travnja 1940. u gradiću Martins Ferry u američkoj saveznoj državi Ohio. Bio je jedan od najboljih bekova (visok 196 cm) svih vremena, a sa sveučilištem Ohio State je 1960. osvojio naslov NCAA prvaka.

Cijelu NBA karijeru igrao je za Celticse, svih 16 sezona (1962–1978), s kojima je osvojio osam naslova prvaka i jedan je od trojice igrača koji nikad nisu izgubili finalnu NBA seriju. On je rekorder Celticsa po broju odigranih utakmica (1.270) i postignutih koševa (26.395), a 13 puta igrao je na All-Star susretima.

Suigrači su mu bili Bill Russell, K.C. Jones, Dave Cowens, Jo Jo White, Don Nelson i mnogi drugi istaknuti košarkaši.

Godine 1984. primljen je u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a više od 30 godina skupljao je novac za dječju zakladu Genesis.

“John Havlicek bio je jedan od najkompletnijih igrača u povijesti Boston Celticsa, istinski šampion na terenu i izvan njega, koji se je uvijek žrtvovao za ekipu. Bio je ljubazan, obziran, ponizan i velikodušan. Duboko smo zahvalni za zadovoljstvo i inspiraciju koju nam je pružio”, ističe se u priopćenju Boston Celticsa.

Komesar NBA lige Adam Silver istaknuo je da je John Havlicek bio veliki prijatelj, koji je predstavljao ono najbolje što NBA liga jest:

“Njegov ponizan pristup davao je fantastične rezultate. Strast i energija s kojom je igrao priskrbili su mu brojne navijače, te je postao uzor mnogim igračima u NBA ligi”.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.