SVETAC DANA”Majka dobrog savjeta”

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

26.travnja

U Lauretanskim litanijama zazivamo Gospu kao Majku dobrog savjeta. Naš narod lijepo kaže da dobar savjet zlata vrijedi. Ako je pak Marija u nadnaravnom redu naša duhovna Majka, što je onda prirodnije nego da kod Nje tražimo savjeta? A što je to zapravo savjet? – Na to pitanje poznati teolog moralne teologije, isusovac o. Vermeersch ovako odgovara: “Savjet je pametna primjena općenitih načela na pojedinačan slučaj.” Iz te definicije jasno se vidi kolika je vrijednost dobrog savjeta. Mi u životu znamo dobro ona opća načela, ali su pojedini slučajevi koji put tako složeni, da nije uvijek lako ona opća načela ili neko od njih pametno primijeniti na određeni slučaj. I onda pametan savjet od razborita čovjeka zlata vrijedi.

Sveti Oci i kršćanski pisci dovodili su Mariju uvijek u vezu, bilo s Božjom, bilo s dobrim savjetom. Sveti Augustin je čak naziva “djelom vječnog savjeta”. Sveti Anzelmo ovako piše: “Krist je u Mariji. Dakle je u Njoj sve blago Božje mudrosti i znanja.” A sv. Albert Veliki, koji je na osobit način osjetio pomoć Marijina savjeta, naučava ovako: “Ni Adam prije grijeha, ni sv. Ivan Evanđelist koji je počivao na Gospodinovim grudima, ni apostol Pavao koji je bio uznesen u treće nebo, ne mogu imati onakvu mudrost savjeta i onakvu savršenu spoznaju nadnaravnih tajna, kao što je to imala Marija, Isusova Majka, koja je upravo kao takva morala savjetovati i voditi samoga Isusa.”

Uočivši taj nauk, koji su najbolji crkveni pisci znali tako lijepo obrazložiti i definirati, razumjet ćemo zašto su se onda gotovo od reda svi veliki sveci, osnivači redova, učitelji duhovnoga života, misionari vođeni nekim nadnaravnim instinktom, uvijek utjecali Majci Božjoj, i to ne samo za zaštitu, već tražeći kod Nje i od Nje savjeta u svojim velikim životnim pothvatima.

U Italiji, u Genazzanu, nedaleko od Rima koncem srednjega vijeka nastalo je i veliko svetište Majke Božje Dobroga Savjeta. Pobožna tradicija pripovijeda da je tamo na čudesan način 25. travnja 1467.g. prenesena jedna slika Majke Božje, koja se stoljećima prije toga štovala u gradu Scutari u Albaniji. Oko te slike razvila se u Genazzanu velika pobožnost, koja traje još i danas, tako da je Genazzano danas poznat kao veliko marijansko svetište ne samo u Italiji, nego i daleko izvan njezinih granica.

Kako se 25. travnja slavi blagdan sv. Marka, to se blagdan Majke Dobroga Savjeta slavi dan kasnije u Genazzanu, a i na mnogim drugim mjestima.

Razni pape su svetište u Genazzanu obasuli mnogim duhovnim povlasticama, a neki su onamo u teškim časovima hodočastili kao hodočasnici. Pio IX. je to učinio i više puta. Njegov nasljednik Leon XIII. dao je da se slika Majke Dobroga Savjeta stavi i u glasovitu Sikstinsku kapelu u Vatikanu, a u Lauretanske litanije uveo je zaziv: “Majko Dobrog Savjeta, moli za nas!” Sliku Majke Dobroga Savjeta imao je i u svojoj radnoj sobi te se Gospi u molitvi često obraćao za savjet. I papa Ivan XXIII., nekoliko mjeseci nakon svoga izbora za papu pođe kao hodočasnik u Genazzano, da ondje, pred Gospom, svoj pontifikat preporuči Njezinu zavjetu.

Nedaleko od Genazzana nalazi se vila San Pastore. To je ljetnikovac njemačkoga zavoda u Rimu Germanikuma. Kao pitomac zavoda i blaženi je kardinal Alojzije Stepinac u ljetnim mjesecima hodočastio u Genazzano Majci Dobroga Savjeta, i ondje pred Njom izlijevao svoju pobožnu dušu.

Mi ne moramo hodočastiti u Genazzano. To se od nas ne traži, no na svom životnom putu, poput najboljih sinova Crkve počevši od apostola, trebamo hodočastiti Gospi, Majci Dobroga Savjeta. To hodočašće možemo učiniti pred svakom njezinom slikom, kipom, u svakoj Njezinoj crkvi ili svetištu. Štoviše, i bez svega toga, jer se na svakom mjestu, u svakom času, u svakoj životnoj prilici mi možemo obratiti k Njoj za savjet. Ona je Tu, samo čeka tvoj poziv. Budimo uvjereni da to nikada neće biti uzalud!

*Molitvu Ivana Pavla II. posvećenu Majci Dobrog Savjeta možete pronaći i izmoliti OVDJE.

 

Bitno.net/https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori