Tribina: Mladi Hrvati dijaspore, ne odustaju od svoje domovine Hrvatske!

0

 

U Zagrebu se 15.04.2019 pod organizacijom Inicijative Hrvatska sloga – IHS i Udruge Hrvatska domovina i dijaspora – HDD u prostorijama Hrvatskog slova održala tribina pod nazivom: Mladi Hrvati dijaspore, ne odustaju od svoje domovine Hrvatske! Izlagači i gosti na tribini su bili general i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Glasnović, dr. Tomislav Sunić i 19. godišnji kolumnist Hrvatskog neba i pripadnik treće generacije iseljene Hrvatske Davor Čelan.

Predsjednica Inicijative Hrvatska sloga – IHS i Udruge Hrvatska domovina i dijaspora – HDD Univ.spec.oec. Slavica Vučko ,mag.oec pozdravila je sve nazočne, te je još jednom govorila o projektu Zrin-zrinjanima. Također je iznijela svoj stav o hrvatskoj dijaspori, o toj iznimno važnoj temi za budućnost Hrvatske države i hrvatskog naroda. Tajnik Inicijative Hrvatska sloga – IHS i Udruge Hrvatska domovina i dijaspora – HDD Ivan Banožić najavio je u ime potpredsjednika IHS i HDD dr. Dražena Postružnika novi projekt pod nazivom Dijaspora – ključ opstanka Hrvatske. Hrvati BiH, Hrvatske i dijaspore – jedan narod – jedno srce.

Prvi je govorio general i saborski zastupnik Željko Glasnović. Pričao je o tome, da u javnom medijskom prostoru Republike Hrvatske nažalost nema mjesta za Hrvate iz dijaspore, ali zato ima za one, koji svojim djelovanjem štete ugledu Hrvatske države.

Nakon generala Glasnovića slušateljima se obratio i dr. Sunić. Govorio je o velikoj ulozi hrvatskog iseljeništva u stvaranju samostalne, suverene i slobodne Hrvatske države. Također je obznanio, da su hrvatski iseljenici većinom oni, koji žele pomoći hrvatskoj državi, te da žele samo, da im država Hrvatska omogući uvjete za to.

Nakon dr. Sunića, slušateljima se obratio 19. godišnji kolumnist Hrvatskog neba i pripadnik treće generacije hrvatskih iseljenika Davor Čelan. Govor Davora Čelana pozdravljen je s oduševljenjem i velikim pljeskom. Mladi Hrvat poslao je poruku, da mladi Hrvati dijaspore ne odustaju od svoje Hrvatske, da je nose u srcu i da se žele u nju vratiti.

Davor Čelan je rekao, da je Hrvatska prelijepa zemlja, te je svojom ljepotom osvojila i njegove prijatelje Nijemce, koji su prošlo ljeto proveli u Hrvatskoj. Rekao je, da njegovi prijatelji ne mogu shvatiti, da netko može napustiti ovako prelijepu domovinu kao što je Hrvatska.

Govorio je i o obespravljenoj dijaspori i od hrvatske vlasti zaboravljenoj, o poteškoćama za dobivanje putovnice, nemogućnosti glasovanja na izborima, nemogućnosti ulaganja u Hrvatsku, te o konstantnom smanjivanju broja zastupnika koji se biraju iz dijaspore u Hrvatski sabor. Govorio je i o velikoj ljubavi mladih Hrvata u svijetu spram svoje domovine Hrvatske. Govorio je zrelo i zasjenio sve govornike, jer se ta zrelost, vrelo emocija i čežnja za Hrvatskom osjećala iz svake njegove rečenice.

Zaključak tribine je, dok god postoji i jedan Hrvat na svijetu, koji voli svoju Hrvatsku, bit će i Hrvatske, na veliku žalost izdajnika i svih prodanih duša, koji ju svim silama žele uništiti. Ova tribina ponovno je pokazala, da postoji nada, da se iseljena i domovinska Hrvatska ponovno ujedine, te da se ostvari onakva Hrvatska, kakvu su sanjali naši branitelji 90-ih godina.

Hrvati Bosne i Hercegovine, Hrvati koji žive u državama u kojoj predstavljaju nacionalnu manjinu, Hrvati u Hrvatskoj i dijaspori, jedan narod, jedno srce!

Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara