TERORISTIČKI NAPAD: Sri Lanka: Od ponoći izvanredno stanje, danas dan žalosti

Vrijeme:1 min, 51 sec

Podsjetimo, šest bombaša samoubojica izvelo je napade u Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 290 osoba, dok ih je preko 500 ranjeno. Glasnogovornik vojske Sumith Atapattu je izjavio da je šest bombaša sudjelovalo u napadu, iako se ranije govorilo o sedam bombaša samoubojicaca.

U Šri Lanki je danas dan žalosti zbog žrtava samoubilačkog napada u kojem je poginulo 290 ljudi, priopćeno je iz Ureda predsjednika države Maithripala Sirisena.

Iz Ureda predsjednika ističu da će se Sirisena sastati sa stranim diplomatima kako bi od njih zatražio međunarodnu pomoć.

U priopćenju se podsjeća na izvještaj obavještajnih agencija, u kojem se navodi da su međunarodne grupe sudjelovale u napadu koji je juče izvršen na crkvu i luksuzne hotele u području grada Colombo.

AP navodi da je predsjednik Šri Lanke naredio sigurnosnim snagama da osiguraju dodatnu zaštitu katoličkim crkvama u zemlji.

Međunarodna policijska organizacija Interpol priopćila je da će poslati specijalni tim u Šri Lanku, kako bi se sprovela istraga o samoubilačkim napadima.

U napadima je povrijeđeno više od 500 ljudi.

Izvanredno stanje

Vlada Šri Lanke najavila je, nakon terorističkih napada, uvođenje izvanrednog stanja u zemlji, koje počinje u ponoć, prenosi Anadolija.

Osim toga, policiji i vojsci omogućena su široke ovlasti da pritvore i ispitaju bilo koga bez sudskog naloga.

Ove mjere su uslijedile nakon što je jučer najmanje 290 ljudi ubijeno, a 500 ranjeno u koordiniranim napadima širom zemlje.

Podsjetimo, šest bombaša samoubojica izvelo je napade u Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 300 osoba, dok ih je preko 500 ranjeno. Glasnogovornik vojske Sumith Atapattu je izjavio da je šest bombaša sudjelovalo u napadu, iako se ranije govorilo o sedam bombaša samoubojica.

Zbog velikog broja ranjenih, očekuje se da bi konačan broj mrtvih mogao biti još veći. Policija je dosad uhapsila 24 osobe koje se povezuje s napadima.

Mete bombaških napada izvedenih 21. travnja bile su tri crkve u gradovima Kochchikade, Negombo i Batticaloa, te tri luksuzna hotela Kingsbury, Cinnamon Grand i Shangri La u glavnom gradu Šri Lanke Colombu. Sedma eksplozija odjeknula je kod zoološkog vrta kod Colomba, a osma u mjestu Dematogoda na periferiji Colomba.

Poginulo je najmanje 290 osoba, a više od 500 je ranjeno.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori