SUĐENJE DUDAKOVIĆU Ubijeno 300 Srba, svi koji su zatečeni, uništeno 38 crkava

Vrijeme:1 min, 50 sec

Suđenje ratnom generalu tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću i petnaestorici pripadnika i zapovjednika Petog korpusa za ratni zločin nad Srbima na području četiri zapadnokrajiške općine u jesen 1995. godine nastavljeno je pred Sudom BiH iznošenjem uvodnih riječi obrane.

Dudakovićev branitelj Asim Crnalić tvrdi da cilj vojne akcije “Sana 95” nije bio protjerivanje Srba što stoji u optužnici već kako kaže oslobađanje tih prostora od Vojske Republike Srpske, prenosi RTRS.

Navodno “oslobođenje” Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta u jesen 1995. godine, u interpretaciji obrane Atifa Dudakovića je legitimna vojna akcija, a ubijanje srpskih starica i zarobljenih vojnika je posljedica borbi između VRS i tzv Armije BiH.

Navodeći da je u akciji “Sana 95” ubijeno manje Srbe nego u Oluji, Dudakovićev branitelj traži da sudsko vijeće postupi kao i Haag koji je oslobodio hrvatske generale optužbi za zločine u toj operaciji hrvatske vojske.

Argument da manje ubijenih Srba znači da nema zločina predsjedavajuća sudskog vijeća energečno je odbacila.

– Cilj oslobodilačke akcije “Sana 95” nije protjerivanje Srba već da se pobjedi Vojska Republike Srpske i oslobode ti prostori. Dokazat ćemo da BiH nikada nije planirala da ubija Srbe na tom lokalitetu – kaže Asim Crnalić, branitelj prvooptuženog Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića.

Takozvanu “oslobodilačku” akciju Dudakovićevog Petog korpusa i drugih mu podređenih jedinica, Srbi su platili s više od 300 žrtava, navodi RTRS.

U okviru udruženog zločinačkog poduhvata ubijani su civili i zarobljeni vojnici, najstarija žrtva Sava Šljivar 1901. godište.

Uništeno je 38 pravoslavnih crkava, pričinjenu materijalnu štetu do sada nitko nije izmjerio.

Ubistvo ovolikog broja civila nije slučajnost već pokazatelj namjere da se Srbi trajno uklone sa prostora četiri zapadnokrajiške općine.

– Ubijeni su svi civili srpske nacionalnosti koji su zaticani u selima i gradskom području općina. Radi se uglavnom o starim i nemoćnim osobama. Nema osobe kojoj je ukazana milost, svi su ubijeni, čak i oni koji su zarobljeni ili su se predali – navodi se u optužnici protiv Dudakovića i ostalih.

Tužiteljstvo BiH najavilo je da će izvesti 110 materijalnih dokaza, bit će saslušano šest vještaka različite struke i ukupno 447 svjedoka među kojima 16 pod posebnim mjerama zaštite.

Suđenje se nastavlja 13. svibnja saslušanjem prvog svjedoka, žrtve Petog korpusa.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori