Rezultati istrage: Napadi na Šri Lanki osveta su za pokolj na Novom Zelandu

Vrijeme:2 min, 25 sec

Objavljeni su prvi rezultati istrage o napadima na Šri Lanki u kojima je poginulo 310 osoba.

Kako javlja AFP, preliminarni rezultati istrage pokazuju da su napadi na Šri Lanki čin odmazde zbog napada u Christchurchu na Novom Zelandu.

Ovu informaciju objavio je ministar obrane.

Ministar je otkrio i kako su dvije domaće Islamističke organizacije, uključujući National Thowheeth Jama’ath (NTJ), odgovorne za napad, javlja Reuters.

Napad u Christchurchu

Podsjetimo, 28-godišnji terorist Brenton Tarrant počinio je pokolj u Christchurchu na Novom Zelandu 15. ožujka.

On je naoružan automatskim oružjem ušao u dvije džamije za vrijeme molitve petkom i ubio 50 ljudi.

Ušao je u džamiju Al Noor oko 13:30 prema lokalnom vremenu, kada se odvijaju popodnevne molitve muslimana, te je otvorio paljbu.

Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwoodu, gdje je nastavio svoj masakr.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

Imao je i kameru kojom je snimao napad, koji je u isto vrijeme emitiran uživo na nekoliko društvenih mreža.

Optužen za 50 ubojstava

Dan ranije objavio je svoj manifest u kojemu je na 73 stranice pojasnio zašto je odlučio napasti ljude u džamijama.

U njegovom manifestu je očito da se divio Andersu Breiviku koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

Spomenuo je kako mu je svjetonazorski najbliži političar Oswald Mosley, osnivač Britanske unije fašista (British Union of Fascists – BUF) koji je zagovarao uporabu nasilja s ciljem provedbe rasističkog nacionalizma.

Tarrant je uhićen i optužen za 50 točaka optužnice za ubojstvo i 39 pokušaja ubojstva.

Napadi na Šri Lanki

Na Uskrs je u koordiniranim bombaškim napadima na Šri Lanki ubijeno 310 osoba. Njih 500 je u bolnicama pa bi taj broj mogao rasti.

Ujutro po lokalnom vremenu šest snažnih eksplozija zatreslo je glavni grad Colombo i njegovu bližu okolicu.

Eksplozije su se dogodile za vrijeme uskrsnih misa u kršćanskim crkvama u Negombu, Batticaloi i Colombu te u luksuznim hotelima u Colombu.

Šest eksplozija dogodilo se u približno isto vrijeme, što sugerira na to da je napad bio pomno pripremljen. Naknadno su se čule još dvije eksplozije. Tada je poginulo 290 osoba.

Uhićeno 35 osoba

Zasad je uhićeno 35 osoba. Iza napada, kako su objavile vlasti, stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama’ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže.

Danas je na Šri Lanki Dan žalosti. Žrtvama je u utorak odana počast s tri minute šutnje. U zemlji je u ponedjeljak navečer uvedeno izvanredno stanje kako bi vlasti održale sigurnost i rad osnovnih službi tijekom istrage o bombaškim napadima.

Visoke sigurnosne mjere provode se u Colombu i u Negombu, 35 kilometara sjeverno od glavnoga grada, gdje se održava masovni pogreb blizu crkve u kojoj je ubijeno više od 110 ljudi.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)