LIVNO: Održana središnja proslava 27. obljetnice obrane

0
3

Središnja proslava 27. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja započela je u utorak misnim slavljem u župnoj crkvi Svih Svetih u Livnu nakon čega je kroz središte grada održan svečani mimohod do zgrade Narodnoga sveučilišta u znak sjećanja na sve poginule branitelje

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Livna Luka Čelan uručio je priznanje te je počasnim građaninom Livna proglasio Marija Nađa zbog iskazane hrabrosti i odlučnosti u obrani Livna.  Mario Nađ iz Osijeka, tada 17-godišnjak, odigrao je veliku ulogu u obrani Livna uništavanjem oklopnih vozila u Donjim Rujanima 23. travnja 1992., navedeno je u obrazloženju.  U svom govoru Čelan je istaknuo kako ovim današnjim činom odaje poštovanje svim braniteljima livanjske bojišnice te kako vjeruje da je Mario Nađ na sudbonosni i povijesni dan za Livno bio sa svojim suborcima, prvi među jednakima.

“I taj događaj i svi oni koji su mu prethodili bili su krik za slobodu. Bio je to put za demokraciju, prosperitet i razvoj, za zajedničko stvaranje kvalitetnijih životnih uvjeta na ovim prostorima”, kazao je Čelan.

Istaknuo je kako je obrana Livna imala strateški značaj, a livanjska bojišnica je postala operacijska osnova za sve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu.  “Ne smijemo zaboraviti hrabri čin i onemogućavanje napretka neprijatelja tog ključnog 23. travnja 1992. godine. Ponosni smo na sve naše branitelje i upravo zbog njih smo danas ovdje”, istaknuo je Čelan.

Svečanoj sjednici nazočili su i predstavnici državnih i nižih tijela vlasti, a prisutnima se obratio i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je posebno pozdravio branitelje koji su, kako je kazao, imali hrabrost i veliko srce da povedu narod u obrani svog doma i domovine.

“Bitno je prisjetiti se svake žrtve Domovinskog rata, svega onoga što smo uradili, što je dobro i za predstavnike HVO-a i kada je u pitanju zakonodavstvo u BiH i Republici Hrvatskoj. Vjerujem kako je zajedno s našim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata napravljen jedan veliki iskorak i zbog toga hvala onima koji su dali puni doprinos da u našem zakonodavstvu, a jednako tako i u zakonodavstvu RH do kraja zaštitimo vrijednosti Domovinskog rata i svakog našeg branitelja”, kazao je Čović.  Po završetku svečane sjednice ispred spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda položeni su vijenci i upaljene svijeće, dok je u Memorijalnom centru u Rujanima služena sveta misa kojom je završena svečanost proslave.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara