I ove godine, kao i prethodnih godina, vina iz Bosne i Hercegovine, i to Vino Manastir Tvrdoš (Trebinje) Vranac 2015, i Vinogradi Nuić (Ljubuški) Posip 2015 predstavljeni su na 95. Sajmu likera i sira koji je održan od 10. do 16. travnja u Tokiju. Više od 1.000 vrsta vina iz 28 zemalja svijeta su bila prezentirana i prodavana na najvećem sajmu vina u Japanu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tijekom sedmodnevne manifestacije prodano je oko 25.000 boca vina.

Predstavnik FIPA-e u Japanu, Shigehiko Nishihama, sudjelovao je na sajmu prezentirajući bh. vina izravno japanskim potrošačima.

Od sijačnja 2014. godine, BiH je po prvi put počela izvoziti vino u Japan zahvaljujući naporima . Nishihame.

Japanska uvozna kompanija M & P Corporation iz Tokija odlučila je 2014 započeti uvoz vina iz dvije vinarije, Vinogradi Nuić i Vino Manastir Tvrdoš.

Potrošači japanskog tržišta zadovoljni su visokim kvalitetom bosansko-hercegovačkog vina i uživali su u degustaciji Vranca i Pošipa, navedeno je iz FIPA-e.

Na ovom sajmu nije prodavano vino lokalnih autohtonih sorti grožđa poput Blatine i Žilavke, ali se M&P Corporation i dalje bavi uvozom ove dvije vrste, jer su Blatina i Žilavka već postale popularne i dobro prihvaćene u Japanu.

Pored prezentacije vina, Nishihama je predstavio japanskim posjetiteljima kulturu i turizam BiH, što je bio važan doprinos Bosni i Hercegovini na japanskom tržištu.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.