KOMŠIĆ: Dodik i SNSD moraju progutati žabu

Vrijeme:1 min, 48 sec

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je moguće formirati vlast na razini BiH do polovice svibnja, što je i rok koji je Europska komisija dala BiH.

“Moguće je imenovati kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, s tim što će u tom slučaju Milorad Dodik i SNSD morati ‘progutati žabu’ kada je riječ o Nato savezu. Moguće je te dvije stvari pomiriti ako postoji volja za takvu vrstu dogovora”, smatra Komšić.

On je ocijenio da BiH gubi svih ovih mjeseci zato što nema formiranu vlast i da je upala u malo ozbiljniju krizu i kao država i kao društvo, te da se mora tražiti izlaz iz ovakve situacije.

“Moramo izaći iz ove situacije najkasnije do polovice svibnja jer riječ je o rokovima koji su nam dali iz Europske komisije kada je riječ o daljem putu BiH ka EU”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Komentirajući inicijativu Republike Srpske da formira pričuvni sastav policije, te odgovor iz Federacije BiH da će uraditi isto, Komšić je rekao da je jedini put da se izađe iz takve situacije da se ide u formiranje vlasti i stabilizaciju odnosa.

“Nismo razgovarali s Dodikom o ovoj temi, mada je njemu jasno šta će uslijediti ako nastavi tim putem. Nitko neće sjediti skrštenih ruku”, kaže Komšić.

On smatra da je, kako kaže, zveckanje oružjem zadnja varijanta u svemu i da je bolje da se svi okrenu dogovoru i kompromisu.

Bošnjački član Predsjednštva je rekao da još nema odgovora iz službenog Zagreba u vezi sa prosvjednom notom Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske prema državljanima BiH prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku.

“Sačekat ćemo vidjeti što će Hrvatska odgovoriti, ali ova afera pokazuje da nema pobjednika u ovakvim pričama”,kazao je Komšić.

On je napomenuo da je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dalo agreman novom hrvatskom veleposlaniku i time poslao poruku da su za suradnju i dobrosusjedske odnose.

BiH, rekao je on, nije izgubila u ovoj situaciji, već je mnogo više izgubila Hrvatska kada je riječ o njenom međunarodnom ugledu.

“Na nama je da pokušamo s vlastima u Hrvatskoj uspostaviti normalnu komunikaciju”, naglasio je Komšić.

Srna

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori