Svečani ispraćaj 4. HRVCON-a u Republiku Poljsku

Vrijeme:2 min, 43 sec

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru u petak, 19. travnja 2019. godine održan je svečani ispraćaj  4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sklopu NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Republiku Poljsku.

Svečanom ispraćaju prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zastupnik u Hrvatskom saboru  Miro Totgergeli, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, predstavnici grada Bjelovara i Bjelovarske- bilogorske županije, predstavnici braniteljskih udruga i ostali.

Ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svim pripadnicima i pripadnicama te njihovim obiteljima i naglasio kako je aktivnost ojačanje prednje prisutnosti dokaz solidarnosti Sjevernoatlantskog saveza sa svim svojim članicama.
Krstičević je pritom istaknuo kako sudjelovanjem u navedenoj aktivnosti, Hrvatska pokazuje posvećenost vrijednostima NATO-a.

“Od vas, poštovane vojnikinje i vojnici, tražim da uvijek i na svakom mjestu budete dostojni predstavnici časne i pobjedničke Hrvatske vojske i naše domovine Hrvatske”, poručio je ministar i na kraju im zahvalio na trudu koji su uložili pripremajući se za ovu aktivnost.

“Želim vam danas, na Veliki petak, da i u porukama Uskrsa pronađete dodatno nadahnuće i snagu za izazove koji se nalaze pred vama”, zaključio je ministar obrane.

Svečani ispraćaj 4. HRVCON-a u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljsku održao se u petak, 19. travnja 2019. godine u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru

“Vašom nazočnošću u području operacije doprinosite provedbi funkcije odvraćanja i izgradnji mira i sigurnosti”, poruka je generala Šundova. General Šundov također je istaknuo kako Hrvatska sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, potvrđuje svoju solidarnost prema partnerima i dokazuje kako je vjerodostojna članica predana zajedničkim ciljevima saveza.

General-bojnik Siniša Jurković u ovoj je prigodi kazao kako očekuje da će pripadnici i pripadnice svoje zadaće u Poljskoj obavljati jednako uspješno kao i njihovi prethodnici te kako će u Poljskoj biti ne samo vojnici, već i veleposlanici Republike Hrvatske.

“Ponosan sam zato što ste u procesu obuke i pripreme dokazali svoju motiviranost, stručnost i spremnost provesti ovu vrlo značajnu zadaću”, rekao je general Jurković.

Zapovjednik 4. HRVCON-a e-FPBG – USA, bojnik Predrag Srđenović naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa prikladne obuke i ocjenjivanja dostigli  potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u NATO aktivnost.

“Provedba topničkih aktivnosti u multinacionalnom okružju za nas je izazov kojem pristupamo  spremni i motivirani”, kazao je Srđenović.

“Vjerujem da će ovaj spoj iskustva i mladosti uspjeti izvršiti i prezentirati Republiku Hrvatsku u najboljem svijetlu što je to dosad radila Hrvatska vojska u ovoj misiji”, izjavio je prvi dočasnik kontingenta, časnički namjesnik Branko Mlinarić.

Svečanost je uveličala klapa “Sv. Matej” iz Bjelovara, a misno slavlje predvodio je velečasni Damir Vrabec.

U 4. hrvatskom kontingentu koji broji ukupno 80 pripadnika, nalaze se i četiri žene.

Pred topnicima, kao nositeljima 4. HRVCON-a, zadaća je integracija i provedba obuke u sastavu borbene grupe ojačane prednje prisutnosti. Uz postrojbu Hrvatske vojske, borbena grupa sastavljena je od postrojbe Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država kao vodeće nacije, postrojbe Oružanih snaga Velike Britanije te postrojbe Oružanih snaga Republike Rumunjske.

morh.hr/ https://www.morh.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)