Američki državni odvjetnik William Barr prije objave iščekivanog izvještaja posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016., održao je konferenciju za novinare.

Nakon gotovo dvije godine istrage, posebni izvjestitelj potvrdio je da je ruska Vlada sponzorirala napore da se utječe na predsjedničke izbore u SAD-u 2016, rekao je Barr. Dodaje da Rusima nitko od Amerikanca nije pomagao.

”Izvještaj nabraja deset događaja koji uključuju i predsjednika i raspravljaju o potencijalno legalnim teorijama da se spoje te aktivnosti s elementima opstrukcijskog prijestupa”, rekao je Barr prije objave izvještaja.

Izvještaj u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nakon Barrove konferencije, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Pekov, upitan je za komentar. ”To za nas nije problem. To nije stvar koja nas zanima ili izaziva zabrinutost kod nas. Imamo mnogo drugih važnih, zanimljivih, plodonosnih i konstruktivnih stvari za rad. Na to se radije fokusiramo”, rekao je Pekov.

U sažetku izvještaja koji je objavljen prošlog mjeseca piše da “se nije došlo do zaključka” da je bilo ometanja pravde.

“Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga niti ne oslobađa optužbi”, navodi Mueller u sažetku.

Mueller je svoj povjerljivi izvještaj predao Barru 22. ožujka nakon 22 mjeseca istrage o tome je li Donald Trump bio u dosluhu s Rusijom tijekom njegove predsjedničke kampanje 2016. i Trumpovom kasnijem mogućem ometanju te istrage.

Barr je 24. ožujka objavio pismo Kongresu dugo četiri stranice u kojemu je opisao glavna Muellerova saznanja.

Podsjetimo, bliže se izbori za Europski parlament, pa poučeni iskustvima američkih izbora, iz institucija EU-a dolaze preporuke o tome odbiti pokušaje izvanjskog utjecaja na njih.

Trump mislio da će zbog Muellera završiti njegov mandat

Predsjednik SAD-a Donald Trump bio je uvjeren kako će imenovanje posebnog tužitelja za istragu ruske umiješanosti u izbore 2016. značiti kraj njegova predsjedničkog mandata, stoji u izvješću posebnog tužitelja Robert Muellera koji je utvrdio da Trumpova kampanja nije bila u dosluhu s Rusijom.

U izvještaju se navodi da se, kad je bivši glavni državni odvjetnik Jeff Sessions obavijestio Trumpa o Muellerovu imenovanju u svibnju 2017., Trump naslonio u svoju stolicu i rekao: “O bože, ovo je užasno. Ovo je kraj mog mandata. Sjeban sam”.

Trump je potom pitao Sessionsa, kojeg je mjesecima vrijeđao zbog povlačenja iz istrage Rusije: “Kako si mogao dopustiti da se ovo dogodi, Jeff?” te mu je rekao da ga je razočarao.

Sessions, koji je ostavku podnio u studenom, prisjetio se da mu je Trump rekao “trebao si me zaštititi”, ili nešto slično, navodi se u izvješću.

Republikanski predsjednik obrušio se na istragu otkako je preuzeo mandat u siječnju 2017., omalovažavajući Sessionsa te prozvavši istragu obmanom i lovom na vještice.

“Svi mi kažu da čim dobiješ jednog od tih nezavisnih tužitelja da to uništi tvoj predsjednički mandat”, rekao je prema izvješću Trump. “Traje godinama i neću moći ništa učiniti. Ovo je najgora stvar koja mi se ikad dogodila”.

“Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada smatrala da bi mogla profitirati od Trumpove pobjede te su djelovali u cilju osiguravanja tog rezultata, te da su iz tima Trumpove kampanje očekivali da će imati korist u dobivanju glasova od informacija koje su Rusi ukrali i objavili, istraga ipak nije utvrdila da su članovi Trumpove kampanje bili u zavjeri ili suradnji s ruskom vladom u aktivnostima miješanja u vlastite izbore”, navodi se u Muellerovom izvješću čiju je redigiranu inačicu u četvrtak objavilo ministarstvo pravosuđa.

“Izvješće Trumpa ne oslobađa krivnje”

“Dokazi koje smo skupili o predsjednikovim radnjama i namjerama su velik problem koji nas sprječava od konačnog utvrđivanja da se nisu dogodile nikakve kriminalne radnje. Uz to, iako ovo izvješće ne utvrđuje da je predsjednik počinio zločin, također ga i ne oslobađa krivnje”, naveo je Mueller u svom izvješću.

“Ruski kontakti (s Trumpovom kampanjom) sastojali su se od poslovnih veza, ponuda za pomoć tijekom kampanje, poziva na upoznavanje Trumpa i Putina, pozivi na upoznavanje dužnosnika kampanje i predstavnika ruske vlade, te zahtjevi za poboljšanje odnosa SAD-a i Rusije”, stoji u izvješću.

“Dokazi potvrđuju zaključak da je predsjednik namjeravao uvjeriti (bivšeg voditelja kampanje Paula) Manaforta da bi mogao dobiti pomilovanje, što bi značilo da bi njegova suradnja s vladom kao sredstvo dobivanja manje kazne bilo nepotrebno”, naveo je Mueller.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.