JEZIVE BROJKE: Na svijetu nedostaju 23 milijuna žena, glavni krivci su Kina i Indija

Vrijeme:1 min, 45 sec

Kanadski politolog smatra kako ćemo imati ozbiljnih problema zbog nedostatka žena.

Pritisak državnog aparata u zemljama poput Kine i Indije učinio je svoje. Parovi u urbanim sredinama smjeli su imati dvoje djece samo pod uvjetom da i sami nemaju braće i sestara, a na selu je drugo dijete bilo dozvoljeno samo ako je prvorođeno – djevojčica. Za one koji bi prekršili ova pravila kazne su bile poprilično rigorozne.

S obzirom na to da je Kina tradicionalno patrijarhalna zemlja usmjerena muškom potomstvu, politika jednog djeteta dovela je do toga da žene pobacuju žensku djecu ili ih napuštaju.

Priželjkivali su samo muške potomke

Trenutno na svijetu nedostaje 23,1 milijun žena, a na tu brojku utjecala je i ova bizarna praksa. Čak 10,6 milijuna žena nedostaje u Indiji, a njih 11,9 u Kini, piše Daily Mail.

Znanstvenici tvrde kako je baš politika jednog djeteta utjecala na ovakve brojke s obzirom na to da su roditelji za jedno jedino dijete koje dobiju priželjkivali da bude muško.

Tim iz Singapura, u svom petogodišnjem istaživanju, uključio je podatke iz 202 zemlje, uključujući i one u kojima su u nekom trenutku svoje povijesti dječaci bili favorizirani u odnosu na djevojčice. Baš zbog toga je u nekim mjestima omjer spolova bio 118 naprama 100 u korist muškaraca.

Zanimljivo je kako s druge strane žene imaju duži životni vijek u većini zemalja. U Velikoj Britaniji Ured za nacionalnu statistiku otkriva kako muškarci žive u prosjeku 72 9 godina, a žene 82,9 godina. Isto tako, na svakog muškarca koji navrši 100 godina postoje i četiri žene koje postanu stogodišnjakinje. Ovo, kako kažu, “prirodno ispravljanje” je neobjašnjivo, ali pridonosi svjetskoj ravnoteži.

Opasna budućnost

S druge strane Darrell Bricker, kanadski politolog, smatra kako ćemo imati ozbiljnih problema zbog nedostatka žena. Kina je prema istraživanjima vrhunac rodne favoriziranosti dosegla u 2005. godini te se već sada počinje osjećati nedostatak žena koje su u reproduktivnoj dobi.

Bricker je tako u svojoj knjizi Empty Planet (Prazan planet), zaključio kako je vjerojatnije da će nam nedostajati ljudi nego da ćemo ih imati previše.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)