BIVŠI GENERAL IRANSKE GARDE: Bili smo u ratu u BiH prerušeni u humanitarce

Vrijeme:1 min, 44 sec

“U BiH, u srcu Europe, mnogo se toga izdešavalo. Bili smo rame uz rame s Al-Quaedom. Članovi Al-Qaede učili su od nas. Mudžahedini iz cijelog svijeta su došli u BiH i to je bio jedan od događaja. Uspostavljene su muslimanske jedinice džihadista“, riječi su umirovljenog generala Iranske revolucionalne garde (IRCG) Saeeda Ghasemia. Njegove tvrdnje  da je “nosio uniformu iranskog Crvenog polumjeseca (IRCS) u “vojne svrhe” tijekom rata u BiH“ jučer je IRCG demantirala, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Saeed Qassemi (Ghasemi), umirovljeni general Iranske revolucionarne garde, ultrakonzervativac, poznat je po svojim kritikama na račun bivšeg reformističkog predsjednika Mohameda Khatamija i sadašnjeg “umjerenog” predsjednika Hasaana Rouhanija.

U intervjuu za internet portal Aparat, koji radi uz dopuštenje iranske vlade, Qassemi je izjavio da je posjetio BiH devedesetih godina kako bi trenirao muslimanske borce koji su se borili protiv Srba, dok je nosio uniformu Crvenog polumjeseca.

Glasnogovornik IRGC-a Ramazan Sharif odbacio je Qassemijeve izjave rekavši: “Opaske Qassemija, koji je kratko, dragovoljno, boravio u BiH te je davno umirovljen, su njegovi osobni stavovi, lišeni kredibiliteta IRGC-a i mi ih ne dijelimo“, piše iranska agencija ISNA.

RSE ukazuje da Qassemijeve izjave dolaze svega nekoliko dana nakon što je američki State department označio IRGC kao “stranu terorističku organizaciju”, optužujući je da podupire militantne grupe širom svijeta. I iranski Crveni polumjesec je, također, odbacio Qassemijeve tvrdnje i zaprijetio da će ga tužiti. “Ako je pojedinac ili državno tijelo koristio logo ili uniformu IRCS-a za operacije koje su u suprotnosti s ciljevima i načelima Međunarodnog udruženja Crvenog križa, to se definitivno dogodilo bez dozvole ili koordinacije s IRCS-om“, priopćila je ta organizacija.

Tijekom intervjua, bivši zapovjednik IRGC-a hvalio se svojom ulogom i ponašanjem svojih suboraca u ratu u BiH, dok su nosili uniforme IRCS-a. “U BiH, u srcu Europe, mnogo se toga izdešavalo. Bili smo rame uz rame s Al-Quaedom. Članovi Al-Qaede učili su od nas. Mudžahedini iz cijelog svijeta su došli u BiH i to je bio jedan od događaja. Uspostavljene su muslimanske jedinice džihadista“, ustvrdio je Qassemi.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)