VICEPOSTULATOR STOJIĆ ZA HMS: Laž je da su širokobriješki fratri pružali oružani otpor partizanima

Vrijeme:3 min, 34 sec

 

– Nikakvo oružje niti ikakve vojne utvrde nisu bile u franjevačkim prostorima. O svemu najbolje svjedoče jugokomunistički planovi za napad koje su izradili njihovi vojni obavještajci. Jugokomunisti su ušli u samostanske prostore oko 10.00, a ubijanje franjevaca je počelo oko 16.00, što znači da nisu pobijeni prilikom pružanja oružanog otpora, odnosno u žaru borbe. I to Ivo Josipović može pronaći u Arhivu vojnohistorijskog instituta u Beogradu, rekao je fra Miljenko Stojić, Vicepostulator postupka mučeništvo »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis. 

Podsjećamo, bivši predsjednik RH Ivo Josipović iznio je skandaloznu tvrdnju da su franjevci u samostanu na Širokom Brijegu bili ‘legitimni vojni cilj jer su, kako tvrdi,  pružili oružani otpor prilikom dolaska partizana na Široki Brijeg.

Fra Miljenko Stojić je mišljenja da je u hrvatskom društvu bilo nužno provesti lustraciju jer tada Josipović ne bi došao u priliku ovakvo nešto izjaviti.

“U hrvatskom se društvu nažalost nije dogodila lustracija, kao što je trebala, pa je Ivo Josipović najprije uspio postati predsjednik države Hrvatske a onda ovih dana izjaviti to što je izjavio. U Poljskoj čak imaju snage i jednome Lechu Wałęsi dokazati ili dokazivati da je bio doušnik komunističkih službi. Valjda će jednom i hrvatsko društvo krenuti pravim smjerom”, rekao je Stojić.

Fra Miljenko Stojić je napomenuo da kad je, pak, riječ o Vicepostulaturi postupka mučeništvo »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, ‘onda najprije treba reći da ona ne traži zločince nego žrtve.’ -Pritom vicepostulator ne smije skriti niti ono što pobijenima ide u prilog niti ono što im ne ide. Isto vrijedi i za povijesni okvir koji treba izraditi i smjestiti ih u njega, rekao je Stojić.

Fratri nisu pobijeni u oružanom sukobu

Vicepostulator Stojić za HMS je sumirao događaje koji su se dogodili u samostanu na Brijegu 7. veljače 1945. godine kazavši da fratri nisu ubijeni u oružanoj pobuni za što postoji pregršt svjedočanstava i povijesnih dokumenata.

“Po dosadašnjim istraživanjima ubojstvo hercegovačkih franjevaca 7. veljače 1945. na Širokom Brijegu teklo je ovako.

1. Nikakvo oružje niti ikakve vojne utvrde nisu bile u franjevačkim prostorima. O svemu najbolje svjedoče jugokomunistički planovi za napad koje su izradili njihovi vojni obavještajci. Fra Andrija Nikić je te planove 1971. pronašao u Arhivu vojnohistorijskog instituta u Beogradu pa ih tamo jamačno može pronaći i Ivo Josipović ako mu je do istine.

2. Jugokomunisti su ušli u samostanske prostore oko 10.00, a ubijanje franjevaca je počelo oko 16.00, što znači da nisu pobijeni prilikom pružanja oružanog otpora, odnosno u žaru borbe. I to Ivo Josipović može pronaći ili u rečenom arhivu ili u jugokomunističkoj literaturi, pa i u onoj njemačkoj.

3. Osim civila, koji su se bili sklonili u samostanske prostore, kao vicepostulator ispitao sam i mnogo jugokomunističkih boraca koji su prodrli u samostan. Svi su potvrdili već navedeno. Ivo Josipović očito sve ovo nije napravio, odnosno čitao je samo literaturu jugokomunističkih komesara koji su pisali po narudžbi oblikujući neku novu stvarnost”, pojašnjava Stojić.

Totalitarizme gurnuti u ropotarnicu povijesti

Vicepostulator postupka mučeništvo »Fra Leo Petrović i 65 subraće« zahvalio se hrvatskom puku koji je s gnušanjem odbacio izjave Ive Josipovića te izrazio nadu da će se konačno svi totalitarni režimi gurnuti u ropotarnicu povijesti.

“Hvala hrvatskom puku koji s gnušanjem odbija Josipovićeve i slične izjave i postupke. Što se više budemo borili za dobro svoje domovine to će prije on i svi nasljednici, razasuti na raznim stranama, jednog od triju totalitarizama u suvremenom svijetu (nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam, kako je to svojom rezolucijom proglasilo Vijeće Europe) biti gurnuti u mrak povijesti”, rekao je Stojić u izjavi za HMS.

 

Izbjegao direktno izraziti pijetet

Ovom prilikom valja podsjetiti da je SDP-ov kandidat za Predsjednika RH i tada aktualni predsjednik RH Ivo Josipović sredinom prosinca 2014. godine posjetio Franjevački samostan na Širokom Brijegu.

Izvor blizak Samostanu na Širokom Brijegu za HMS je kazao kako je Josipović primljen u Samostanu jer je iz Ureda Predsjednika RH traženo da Josipović posjeti mjesto stradanja na Širokom Brijegu.

Izvor HMS-a je kazao da se očekivalo da će Josipović izraziti pijetet prema fratrima, žrtvama jugokomunističkog zločina do čega nije došlo u direktnoj formi. Josipović je, naime, svoju izjavu ublažio time što je kazao da su franjevci dali nemjerljiv doprinos za razvoj hercegovačkog kraja ne osvrćući se posebno na gnjusni partizanski zločin.

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)