Tuđman kao kost u grlu

Vrijeme:2 min, 3 sec

Smeta ima slika od Tuđmana

U kakvoj idejnoj i vrijednosnoj konfuziji živi danas Hrvatska svjedoči i nevjerojatan događaj u osnovnoj školi u Smokvici na Korčuli. Nakon što mu je ravnatelj dao zadatak da ukrasi unutarnje zidove škole, nastavnik likovne kulture Frano Cebalo je nacrtao niz motiva vezanih uz nastavu. Najprije je nacrtao Shakespearea, Tuđmanpotom Luku Paljetka, Beethovena, vjetroelektranu, Bašćansku ploču… Ali, kada je pretprošloga ponedjeljka nacrtao dr. Franju Tuđmana, u školi je, kako izvještavaju mediji, nastao lom.

Zbog slike prvoga hrvatskog predsjednika na zidu škole, istaknuti član Odbora SDP-a Vela Luka, kolumnist lokalnog partijskog biltena, nastavnik povijesti i zemljopisa Ivan Plantić dobio je, napad bjesnila. Cebalo tvrdi kako je Plantić tom prilikom nasrnuo na sliku i oštetio je, obrisavši krpom Predsjedniku oči. Plantić, pak, tvrdi kako je Cebalo nacrtao dr. Tuđmana – njemu u inat i kako bi mu napakostio?!? Jer da su u sukobu.

‘Nacrtao je Tuđmana jer on zna moj stav i to je napravio iz čiste provokacije… U školi je zabranjeno političko djelovanje, a on je bio predsjednik HDZ-a. O Tuđmanu povijesna znanost tek treba dati svoj sud. Njegova uloga još nije potpuno rasvijetljena. Tuđman je imao i svoju negativnu stranu i njegova slika unutar škole može izazvati različite reakcije. Koga je pitao Cebalo kada je odlučio nacrtati Tuđmana?’, zapitao se rogobatni i bezobrazni Plantić, koji, eto, nije „konsultovan“.

Cebalo, koji je karikaturist i stručnjak za portrete, bio je hrvatski branitelj i nije član ni jedne stranke, u čudu se pita: Crveno‘Zaboga, kakve veze imaju Plantić i Tuđman? Zašto mu se dopušta da uzima ovlasti ravnatelja, da harači po školi i odlučuje što će biti na zidu?’

Skrupulozni ravnatelj Emil Radovanović odmah je, valjda kako bi zaštitio djecu od nepoćudnog sadržaja, prekrio sliku bijelim pak-papirom. Baš onako kako bi savjestan ravnatelj postupio da je na zidu škole osvanuo pornografski uradak, ili, ne daj Bože, kakav nepoćudan domoljubni pozdrav, poklič ili geslo. Radovanović je sliku prekrio jer, kaže, nije znao smije li prvi hrvatski predsjednik biti na zidu u školskom hodniku.

Budući da je slika preslikana iz udžbenika povijesti, nagradno pitanje za Radovanovića glasi: Smije li dr. Franjo Tuđman biti u školskim udžbenicima? I što ćemo sa školama diljem Hrvatske, koje se zovu po prvome hrvatskom Predsjedniku? U slučaju ovog zatiranja uspomene na dr. Franju Tuđmana, na negiranje simboličkog nacionalnog značenje tvorca hrvatske države, ravnatelj Radovanović ne mora strahovati od jarosti Blaženke Divjak, poput nekih drugih ravnatelja. (vm)

Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)